Kementerian dalam negeri Israel berkata ia telah mengusir seorang peguam hak asasi manusia Palestin-Perancis selepas menuduhnya melakukan ancaman keselamatan.


Salah Hammouri, 37, diiringi ke dalam pesawat ke Perancis oleh polis pada awal pagi Ahad, kata kementerian itu.


Beliau merupakan Penduduk Baitulmaqdis seumur hidup, telah dilucutkan hak pemastautinnya selepas pegawai menuduhnya sebagai ahli pertubuhan pengganas.

Salah Hammouri bagaimanapun menafikan tuduhan itu


Kementerian luar Perancis juga mengutuk “keputusan pihak berkuasa Israel, bertentangan dengan undang-undang antarabangsa, mengusir Salah Hammouri ke Perancis”.
“Ini adalah satu proses yang panjang dan berlarutan dan ia adalah satu pencapaian yang luar biasa yang saya dapat membawa pengusirannya sejurus sebelum tamat tugas saya, menggunakan alat yang ada pada saya untuk memajukan usaha memerangi keganasan.”

Salah Hammouri memegang kewarganegaraan Perancis melalui ibunya. Dia memegang hak pemastautin di Baitulmaqdis – sistem rapuh yang digunakan oleh rakyat Palestin di Baitulmaqdis Timur yang boleh dibatalkan oleh pihak berkuasa pada bila-bila masa. Dia tidak memegang kewarganegaraan Israel.

Dia bekerja untuk Addameer, kumpulan bantuan undang-undang dan hak banduan Palestin yang telah diklasifikasikan sebagai organisasi pengganas oleh kementerian pertahanan Israel pada Oktober 2021 bersama lima kumpulan masyarakat sivil Palestin yang lain.Pada 2005 dia dipenjarakan selama enam tahun selepas dituduh cuba membunuh seorang rabbi ultra-Ortodoks dan pemimpin politik. Tuduhan berkenaan dinafikannya.

Pada bulan Mac 2022, Salah Hammouri telah ditangkap dan komander tentera Israel di Tebing Barat yang diduduki mengarahkan beliau ditahan tanpa tuduhan atau perbicaraan selama tiga bulan di bawah apa yang dikenali sebagai tahanan pentadbiran.

Perintah penahanan sebegini secara rutin digunakan oleh Israel untuk menahan suspek militan selama berbulan-bulan pada satu-satu masa tanpa menuduh mereka atau membicarakan mereka Dimahkamah.

Selepas empat bulan dalam tahanan, Salah Hammouri menulis surat kepada Presiden Perancis Emmanuel Macron merayu bantuan. Dia kemudiannya diklasifikasikan sebagai “banduan berisiko tinggi” dan dipindahkan ke penjara keselamatan tinggi di tengah Israel.

Pada akhir September 2022, dia memulakan mogok lapar untuk membantah penahanannya. Dia menamatkannya selepas 19 hari, di mana dia dilaporkan ditempatkan dalam kurungan bersendirian.

Bulan November 2022, dia dimaklumkan akan diusir dari Palestine tanpa bicara, tetapi pengusiran itu ditangguhkan kerana peguamnya membantah kes itu. Mahkamah Agung menolak rayuannya awal bulan ini.

Amnesty International mengecam pengusirannya dan berkata dia “membayar harga yang tinggi untuk kerjanya sebagai peguam untuk rakyat Palestin”.

“Pengusiran dari wilayah Palestin yang diduduki merupakan pelanggaran serius terhadap undang-undang antarabangsa dan Konvensyen Geneva Keempat dan kemungkinan jenayah perang,” tambah badan itu. “Ia juga boleh menjadi jenayah terhadap kemanusiaan.”

Dan HaMoked, sebuah kumpulan hak asasi Palestin, berkata pengusiran itu menetapkan “suatu preseden berbahaya” dan merupakan “pelanggaran berat hak asasi” oleh Israel.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Israel usir peguam Palestin ke Perancis " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares