Format baru FIFA 2026 melibatkan 48 negara

Berbanding 32 negara sekarang.

Kejayaan penganjuran Piala Dunia FIFA 2022 di Qatar dengan Argentina memenangi kejuaraan selepas 36 tahun, semua mata kini tertumpu pada kejohanan Piala Dunia FIFA yang akan datang masing-masing pada 2026 dan 2030.

Peminat dari seluruh dunia sudah mula mencari negara penganjur dan tempat untuk kejohanan ini lebih awal.

Piala Dunia FIFA pada 2026 bersedia untuk dihoskan bersama oleh Amerika Syarikat, Kanada dan Mexico.

Negara-negara Amerika Utara ini akan menganjurkan kejohanan itu dalam format yang baru dan diperluaskan dengan penambahan kepada 48 daripada 32 negara sekarang.


Kanada akan menjadi tuan rumah Piala Dunia FIFA yang berprestij buat kali pertama berbanding Amerika Syarikat dan Mexico yang masing-masing akan menganjurkannya untuk kali kedua dan ketiga.

Ketiga-tiga negara itu memenangi bidaan untuk menganjurkan kejohanan itu pada 2018 dan menamakannya sebagai “United 2026”.

FIFA telah mengeluarkan senarai enam belas bandar dari ketiga-tiga negara tersebut.

Lokasi bandar terbabit dengan Kejohanan berprestij itu ialah:

1) Sebelas bandar di Amerika Syarikat iaitu Atlanta, Los Angeles, Bay Area, Seattle, Dallas, Houston, Kansas City, New York/New Jersey, Boston, Philadelphia dan Miami,

2) Tiga bandar di Mexico iaitu termasuk Estadio Azteca di Mexico City, Estadio BBVA di Monterrey dan Estadio Akron di Guadalajara.


3) Kanada akan menganjurkan perlawanan di dua venue iaitu Stadium Commonwealth di Edmonton dan BMO Field di Toronto.

Piala Dunia FIFA 2030 dengan berhadapan masalah Ukraine secara rasmi menyertai Sepanyol dan Portugal dalam bidaan bersama mereka.

Situasi semasa perang dengan Rusia yang memusnahkan infrastruktur sukannya.

Maghribi juga berhasrat untuk mendapatkan tempat itu pada 2030 selepas kalah dalam bidaan untuk Piala Dunia 2026 kepada negara-negara Amerika Utara.

Selain itu, negara-negara Amerika Selatan Uruguay, Argentina, Paraguay dan Chile juga dalam perlumbaan dengan pilihan bidaan bersama untuk FIFA 2030.


Keputusan negara penganjur Piala Dunia FIFA 2030 ini akan dimuktamadkan sebelum 2024.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " 48 Negara bakal beraksi di Piala Dunia FIFA pada 2026 & 2030 " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares