Di Malaysia telur ayam dijual mengikut mengikut kaedah gred. Lazimnya telur ayam akan dikelaskan kepada beberapa gred berasaskan berat. Gred-gred tersebut adalah gred AA , A , B , C , D , E dan F1) Gred AA ia mempunyai berat lebih daripada 70 gram sebiji

2) Gred B pula mempunyai berat diantara 75 – 70 gram sebiji
3) Gred C antara 55-60 gram sebiji.
4) Gred D (antara 50-55 gram sebiji) dan
5) Gred E pula diantara 45-50 gram sebiji.
6) Paling kecil adalah Gred F iaitu dibawah 45 gram sebiji.
7
8) Harga telur ayam juga turun-naik mengikut permintaan dan bekalan dan ditentukan oleh pasaran. Bagaimana pun pada waktu tertentu kerajaan ada mengawal harga telur ayam mengikut Skim Kawalan Harga di musim perayaan.

Sebahagian besar telur ayam adalah dihasilkan dalam gred B, C dan Gred D iaitu sebanyak 77% daripada keseluruhan gred telur yang dihasilkan.

Saiz telur bergantung kepada beberapa faktor seperti baka ayam telur, jenis permakanan, cara atau pun kaedah pengurusan reban, dan umur ayam

Ayam yang berada dalam keadaan stres menghasilkan Telur yang bersaiz kecil.Jadual peratus penghasilan telur mengikut Gred.

AA 4 %
A 12%
B 28%
C 31%
D 18%
E 5%
F 2%

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Gred Telur Ayam Malaysia " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares