Selepas 37 Tahun Berkhidmat Nationwide Express akhirnya mengumumkan penutupan operasinya.


Menurut The Edge, melalui satu kenyataan bahawa penutupan itu akan berkuat kuasa pada 15 Disember 2022, dengan penerimaan bungkusan terakhirnya pada 7 Disember.
Ketua jualan dan pemasaran strategik Nationwide Express Syahrindah Azman berkata pemberhentian perniagaan dan operasi syarikat itu adalah hasil daripada petisyen penggulungan yang difailkan terhadapnya. “Kami ingin menyatakan bahawa kami sentiasa menghargai hubungan perniagaan yang telah wujud antara kami selama ini, dan sekali lagi terima kasih atas sokongan anda,” tambahnya.


Nationwide Express diasaskan oleh ahli perniagaan mendiang Tan Sri Basir Ismail sejak 1985.

Menurut laman webnya, syarikat itu mempunyai 1,100 pekerja berdedikasi, armada lebih 300 kenderaan, 500 kurier motosikal, dan rangkaian daripada 150 cawangan dan ejen di Malaysia, serta di negara jiran Singapura dan Brunei.

Ia juga mempunyai kapasiti untuk mengendalikan lebih 40,000 pakej setiap hari, dan telah dianggap sebagai salah satu penyedia perkhidmatan kurier terkemuka di negara ini.
Pengumuman syarikat itu susulan pemergian dua syarikat tempatan lain dari sektor penghantaran jarak jauh baru-baru ini.

Yang pertama ialah KTM Distribution Sdn Bhd yang, walaupun telah beroperasi selama 38 tahun dalam perniagaan kurier dan logistik, telah menutup pintunya awal bulan ini.

CJ Century Logistics Holdings Bhd menjual cabang kurier yang merugikan pada 2021 dengan harga RM 7.5 juta kepada pemegang saham baru dari Singapura, CJ Logistics Asia Pte Ltd.


Mungkin terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan penutupan pembekal perkhidmatan kurier di Malaysia, tetapi yang paling utama di antaranya ialah peningkatan bilangan pesaing.

Menurut The Edge, terdapat 122 kurier berlesen, yang sebenarnya dua kali ganda lebih banyak daripada yang terdapat di Thailand – sebuah negara yang mempunyai bilangan penduduk lebih besar daripada negara kita.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Lebih 1000 pekerja hilang pekerjaan Selepas Nationwide Express menutup Operasinya " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares