Salji di padang pasir yang panas mungkin kelihatan aneh apabila berlakunya salji.

Gurun mempunyai kelembapan yang sangat rendah dengan kemungkinan aliran hujan yang jarang berlaku, kemungkinan salji turun adalah mustahil.

Berlaku pada tahun 2018, kawasan Gurun Sahara diselimuti sepenuhnya dalam selimut salji putih sekamat 1 hari.


Salji telah direkodkan berkali-kali di padang pasir sejak beberapa dekad yang lalu, paling baru pada Januari 2022.

Salji pertama direkodkan pada tahun 1979 , iaitu ribut salji yang berlangsung selama setengah jam.

Untuk membentuk salji, dua sifat cuaca diperlukan: iaitu suhu sejuk dan udara lembap.


Walaupun Sahara biasanya mengalami suhu yang sangat tinggi (lebih daripada 50°C), suhu rendah juga direkodkan (khususnya pada waktu malam) kerana permukaan tanah kosong dan langit tanpa awan. Sejuk maksimum -14°C telah direkodkan di Algeria pada Januari 2005 semasa musim sejuk hemisfera utara.

Sahara adalah gurun panas terbesar di dunia. Ia merentasi 11 negara di utara Afrika: Algeria, Chad, Mesir, Libya, Mali, Mauritania, Maghribi, Niger, Sahara Barat, Sudan dan Tunisia. Ia bersempadan dengan Lautan Atlantik di barat, Laut Merah di timur, Laut Mediterranean di utara dan Sahel Savannah di selatan.


Pergunungan Atlas khususnya bertindak sebagai perangkap salji kerana berdekatan dengan Atlantik dan ketinggian. Pekan Aïn Séfra di Algeria menerima salji di musim sejuk hemisfera utara pada tahun 1979, 2016, 2017, 2018, 2021 dan 2022.
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Salji di gurun Sahara: fenomena cuaca yang luar biasa " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares