Mulai April 2023, rakyat Malaysia akan membayar tambahan 10 peratus diatas setiap pembelian dalam talian dari luar negara bagi barangan harga bawah RM500.00

Kerajaan Malaysia akan mengenakan cukai jualan sebanyak 10 peratus ke atas “barangan bernilai rendah” (LVG) (barangan yang berharga kurang daripada RM500) yang dijual dalam talian dan dihantar dari luar negara kepada pelanggan di Malaysia termasuk destinasi bebas cukai seperti Pulau Labuan, Langkawi, Tioman dan Pangkor serta kawasan khas seperti zon bebas terminal udara, laut atau daratCukai jualan baharu sebanyak 10 peratus hanya untuk barangan bernilai rendah di luar negara (harga kurang daripada RM500) yang dibeli dalam talian mulai 1 April 2023, dan seterusnya.

Cukai ini tidak akan dikenakan ke atas caj penghantaran atau kos insurans untuk membawa masuk barang dari luar negara ke Malaysia.

Berikut adalah contoh: Katakan anda membeli barang dari luar negara dengan harga RM350 dari platform membeli-belah dalam talian, dan terdapat caj penghantaran sebanyak RM10. Jumlahnya ialah RM360, jika anda membelinya sebelum April.

Mulai 1 April dan seterusnya, cukai jualan baharu bermakna anda perlu membayar RM350, ditambah RM35 (cukai jualan 10 peratus ke atas item tersebut), dan yuran penghantaran RM10. Jumlah yang perlu dibayar semasa pembelian kini ialah RM395.00
Jika penjual mengeluarkan invois pada 31 Mac 2023 (dengan pembayaran diterima), dan anda menerima barang pada 1 April atau selepas 1 April, tiada cukai jualan LVG dikenakan.

Contoh dua: Tarikh invois penjual (pembayaran diterima) ialah 1 April 2023, anda perlu membayar cukai jualan LVG.

Cukai jualan baharu ini tidak dikenakan kepada produk alkohol dan rokok.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " April 2023 Cukai 10% semua barang luar negara berharga RM500 ke bawah beli secara dalam talian " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares