Kaedah mencari maklumat yang paling cepat dan menjimatkan kos ialah melalui pengkalan data.

Pengkalan data dilengkapi enjin pencari memberikan maklumat mengenai pelbagai topik dari Kejuruteraan dan teknologi hingga Biologi dan Sains Semula jadi.10 Carian Enjin Terbaik untuk Pelajar

1. Google Scholar (http://scholar.google.com/)
Google Scholar adalah mesin carian akademik percuma yang mengindeks maklumat akademik dari pelbagai sumber web dalam talian.2. CiteSeerx (http://citeseerx.ist.psu.edu)
CiteSeerx adalah perpustakaan digital dan jurnal akademik dalam talian yang menawarkan maklumat dalam bidang sains komputer.
3. GetCITED (https://getcited.co/)
GetCITED adalah alat lain yang bagus untuk mencari maklumat saintifik. Ia adalah pangkalan data akademik dalam talian yang mengindeks jurnal akademik dan petikan.4. Microsoft Academic Research (https://www.microsoft.com/en-us/research/)

Microsoft Academic Research adalah satu lagi enjin carian utama untuk sumber akademik.5. Bioline International (http://www.bioline.org.br/)

Bioline adalah antara enjin carian yang paling dipercayai dan sahih.6. Directory of Open Access Journals (http://www.doaj.org/)

Directory of Open Access Journals (DOAJ) adalah satu lagi mesin carian percuma untuk sumber ilmiah dan ilmiah.7. PLOS ONE (http://www.plosone.org/)

PLOSE ONE menyediakan platform akses percuma kepada semua orang yang mencari maklumat berkaitan sains.


8. BioOne (http://www.bioone.org/)
Enjin carian yang sangat baik untuk maklumat saintifik, BioOne mengandungi sumber akademik untuk sains biologi, persekitaran dan ekologi.

9. Science and Technology of Advanced Materials (http://iopscience.iop.org/1468-6996/)
Pertama kali diterbitkan pada tahun 2000, sains dan teknologi bahan maju menjadi dalam talian pada tahun 2008.

10. New Journal of Physics (http://iopscience.iop.org/1367-2630)
New Journal of Physics adalah enjin carian saintifik dalam talian yang mempunyai pangkalan data akademik dengan fizik sebagai subjek teras.Sumber:Aaliyahmad

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " 10 tapak carian maklumat ilmiah " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares