Para saintis mengaitkan pemanasan global yang dipercepatkan sejak 200 tahun yang lalu adalah kesan daripada paras karbon dioksida yang semakin meningkat di atmosfera, jelas Institusi Smithsonian.

Karbon dioksida adalah gas rumah hijau utama yang dihasilkan daripada pembakaran arang batu dan bahan api fosil lain.

Paras laut mula meningkat pada kadar yang lebih cepat apabila industri mula membakar arang batu sebagai punca tenaga sekitar tahun 1850 . Kesan dari pemanasan atmosfera menyebabkan meningkatnya pencarian ais dikutub utara dan selatan.

India, China dan Amerika Syarikat adalah antara negara yang paling berisiko daripada kenaikan paras laut. Imej: Unsplash/Thomas Vimare

Paras laut dijangka meningkat kira-kira dua kali ganda daripada kadar yang mereka alami tanpa peningkatan paras gas rumah hijau yang disebabkan oleh aktiviti manusia seperti pembakaran bahan api fosil, kata Smithsonian.


Lebih 410 juta orang diramalkan berisiko daripada kenaikan paras laut menjelang 2100.

China, Bangladesh, India, Mesir, Belanda, Amerika Syarikat, Brazil, Australia, New Zealand dan pulau-pulau Pasifik seperti Tonga dan Fiji adalah antara negara yang paling berisiko apabila paras laut meningkat , menurut laman kandungan data Visual Capitalist.

Di Mesir, kira-kira 95% penduduk tinggal di sepanjang Sungai Nil, di mana beberapa kawasan terletak di bawah paras laut.

Di Belanda, kira-kira separuh penduduk tinggal di bawah paras laut.

Tonga dan pulau-pulau Pasifik lain berisiko apabila pemanasan lautan meningkatkan paras laut, kata Visual Capitalist.

Menurut Reuters, paras laut di sekitar Tonga meningkat hampir dua kali ganda kadar purata global .

Banyak bandar besar juga berisiko.

Di bandar Shanghai, China, bilangan orang yang tinggal di darat berisiko banjir akibat kenaikan paras laut hampir dua kali ganda kepada 22.4 juta jika pemanasan global meningkat daripada 2°C kepada 4°C , menurut alat paras laut interaktif daripada tapak visualisasi data EarthTime.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " 11 negara berisiko tenggelam akibat paras laut meningkat " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares