Salur darah mungkin kecil tetapi ia meliputi seluruh bahagian badan.

Salur darah terkecil hanya berukuran diameter 5 mikrometer. Untuk perbandingan sehelai rambut manusia berukuran kira-kira 17 mikrometer.

Tetapi jika anda mengeluarkan semua saluran darah dari kanak-kanak biasa dan meletakkannya dalam satu baris, garisan itu akan menjangkau lebih dari 96,560Km (60,000 batu). Panjang seorang dewasa akan lebih dekat kepada 160,934Km (100,000 batu).

Panjang Salur Darah orang dewasa lebih kurang 4 kali ukur lilit bumi

Secara perbandingan panjang saluran darah manusia dewasa menyamai perjalanan mengelilingi dunia sebanyak empat kali. 1 pusingan dunia ialah 40,075.017Km.

Terdapat tiga jenis saluran darah: arteri, vena, dan kapilari. Setiap daripada ini memainkan peranan yang sangat spesifik dalam proses peredaran darah.Arteri membawa darah beroksigen dari jantung. Lapisan dalaman licin membolehkan darah mengalir dengan mudah. Arteri juga mengandungi lapisan tengah yang kuat dan berotot yang berfungsi sebagai pam tambahan membantu jantung mengepam darah ke seluruh badan.

Kapilari menghubungkan arteri dengan urat. Arteri menghantar darah kaya oksigen ke kapilari, di mana pertukaran sebenar oksigen dan karbon dioksida berlaku. Kapilari kemudian menghantar darah yang kaya dengan sisa karbon dioksida ke urat untuk diangkut kembali ke paru-paru dan jantung.

Vena membawa darah kembali ke jantung. Tidak seperti arteri, vena mengandungi injap yang memastikan darah mengalir dalam satu arah sahaja. (Arteri tidak memerlukan injap kerana tekanan dari jantung sangat kuat sehingga darah hanya mampu mengalir ke satu arah.) Injap juga membantu darah bergerak kembali ke jantung melawan daya graviti.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Berapa panjang Salur Darah manusia " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares