Hyundai Ioniq 5 Dengan Teknologi e-Corner Mod Ketam, Boleh Pusing Roda 90 Darjah.


Dengan teknologi ini kerja untuk untuk parkir sempit menjadi lebih mudah.

Kereta juga boleh dipandu secara menyerong dan sisi ke sisi, sambil berputar 360 darjah.

Hyundai Mobis memperkenalkan prototaip modul e-corner terbaru mereka pada tahun 2021.

Terkini prototaip Ioniq 5 yang dilengkapi dengan empat modul e-sudut.

Modul tersebut membolehkan roda berpusing sehingga 90 darjah dan ini memberikan kenderaan berupaya dipusingkan pelbagai arah.

Seperti yang anda boleh lihat dalam klip, prototaip mempunyai mod “memandu ketam” yang menyaksikan keempat-empat roda berputar 90 darjah.

Ini membolehkan kenderaan bergerak dari sisi ke sisi, bukannya hanya ke hadapan dan belakang. Tidak perlu dikatakan, ini akan menjadikan tempat letak kereta sempit dan selari menjadi lebih mudah kerana anda hanya perlu berhenti di sebelah tempat, memusingkan tayar 90° terus meluncur masuk ke ruang parkir.

Tambahan pula, prototaip ini membolehkan pemanduan secara menyerong seperti GMC Hummer EV .

Terdapat juga fungsi pusingan 360°, yang menyaksikan roda hadapan kekal lurus manakala roda belakang berpusing 90 darjah.

Prototaip Ioniq 5 ini sangat berguna khususnya pemanduan di pusat bandar atau kawasan padat.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Teknologi Hyundai kaki ketam mudah parkir kereta " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

0Shares