Ya, hidung kucing kecil yang comel sebenarnya memiliki pelbagai rahsia menjadi tarikan pengkaji.

Organ kecil berwarna-warni itu memainkan peranan yang besar dalam kehidupan kucing.


1) Kucing mempunyai 200 juta reseptor bau dalam rongga hidung mereka.

Kebanyakan baka anjing tidak mempunyai bilangan reseptor sebanyak itu. Deria bau kucing memberi isyarat menentukan serangan keatas ancaman atau mangsa, memberitahunya sama ada makanan boleh dimakan atau beracun, memberitahunya di lokasi , malah membantunya mencari rumahnya jika dia tersesat.


2. Hidung kucing anda memberitahunya tentang kehadiran kucing lain di kawasan itu.


Kucing luar menandakan wilayah mereka dengan air kencing atau najis, jadi jika kucing anda keluar, dia boleh mengetahui sama ada sesiapa telah menceroboh ruangnya. Deria bau kucing untuk dapat mengesan kucing betina dalam keinginan mengawan. Kucing yang bersedia untuk mengawan mengeluarkan feromon tertentu yang hanya dapat dikesan pada hidung kucing.


3. Deria bau kucing merangsang selera makan
Kucing mempunyai reseptor rasa yang sangat sedikit pada lidah mereka berbanding manusia, jadi bau dan bukannya rasa yang merangsang rasa laparnya.

Itulah sebahagian besar sebab mengapa kucing yang mengalami jangkitan pernafasan atau hidung tersumbat lain berhenti makan: Jika mereka tidak dapat menghidu makanan mereka, mereka tidak akan lapar.


4. Saling menghidu adalah salam kucing

Jika anda telah melihat dua rakan kucing mendekati satu sama lain, menghidu hidung, sisi dan punggung antara satu sama lain, dan kemudian meneruskan aktiviti mereka bersama-sama, anda telah melihat kucing yang setara dengan, “Hai, apa khabar? Apa menarik hari ini?”


5. Terdapat bau yang sangat tidak disukai kucing.

Kerana hidung kucing sangat sensitif, bau yang sangat kuat tidak enak sangat menyakitkan . Kucing juga diketahui tidak menyukai bau sitrus dan minyak pokok teh (melaleuca).


6. Warna hidung kucing berkait langsung dengan warna bulunya
Kucing hitam hidung hitam, kucing putih hidung merah jambu, kucing oren hidung oren, kucing kelabu hidung kelabu dan sebagainya. Dan jika kucing anda beraneka warna, dia mungkin juga mempunyai hidung beraneka warna. Sesetengah kucing juga mempunyai bintik-bintik hidung, dan sesetengah kucing mempunyai perubahan warna hidung yang ketara.


7. Kucing mempunyai “cetakan hidung,” unik sebagaimana cap jari pada manusia.

8. Kucing menggunakan tapak kaki depan, dijilat terlebih dahulu sebelum diangkat membersih muka dan hidung

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " [Video]8 fakta unik hidung kucing " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares