Kini Peta Google boleh terus memberikan kemudahan walaupun tanpa internet.

Perkembangan baru ini membolehkan Peta Google laluan tertentu dipindah turun ke dalam telefon dan diguna secara luar talian.

Proses navigasi perjalanan dapat diteruskan dan membantu perjalanan tanpa tersalah arah atau sesat ke laluan berbeza.

Terdapat 3 ciri Peta Google baharu yang perlu diketahui.


1) Bagaimana untuk memuat turun Peta Google di luar talian
Tidak perlu memuat turun Peta Google secara keseluruhannya. Sebaliknya, sebelum perjalanan anda, anda perlu memuat turun kawasan tujuan.


Untuk memuat turun peta dalam Peta Google di luar talian, buka aplikasi Peta Google pada iOS atau Android dan ketik gambar profil anda di bahagian atas sebelah kanan (anda mesti log masuk ke akaun Google anda untuk ini berfungsi). Dalam menu yang dipaparkan, ketik Peta luar talian > Pilih Peta Anda Sendiri.

2) Anda juga boleh memuat turun berbilang kawasan Peta Google di luar talian.


Gunakan jari anda untuk meletakkan peta yang anda ingin muat turun dalam lingkungan sempadan segi empat tepat. Gunakan satu jari untuk bergerak merentasi peta, dan cubitan dua jari untuk mengezom masuk dan keluar.

Semasa anda bergerak di sekitar peta, anda akan melihat jumlah ruang storan yang akan digunakan oleh muat turun pada telefon anda.

Setelah anda berpuas hati dengan kawasan itu, ketik Muat turun.


Setelah peta anda dimuat turun, anda akan dihantar kembali ke halaman peta Luar Talian, tempat anda boleh melihat semua peta luar talian anda.

3) Anda hanya boleh memuat turun peta yang berukuran maksimum 250 MB

Kini anda akan dapat menggunakan Peta Google walaupun semasa anda berada di luar talian di kawasan yang anda muat turun — dan di kawasan itu sahaja. Maklumat semasa seperti kesesakan lalulintas mungkin tidak tepat tetapi sekurang-kurangnya membantu arah laluan ketika ketiadaan akses internet.

(Visited 178 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Terima Kasih Peta Google tanpa internet " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares