Ramai sudah sedia maklum bahawa blog atau laman web satu cara menjana pendapatan.Blog umpama perpustakaan menyediakan sumber maklumat.

Pembinaan blog digandingkan dengan pengiklanan memang menjadi kebiasaan sekarang.Adsense menjadi pilihan kebanyakan pembina blog yang ingin mengewangkan laman web dan blog mereka.

Google Adsense ialah program pengiklanan menghubung penyertaan 2 pihak iaitu pengiklan dan penerbit.

Pengiklan terdiri dari peniaga yang ingin mengiklankan produk masing masing, manakala penerbit adalah kalangan pembina laman web dan blog yang mempamerkan iklan dari pengiklan.

Cabaran untuk mendapat kelulusan dari AdSense kerana syarat kandungan blog mesti unik atas usaha sendiri bukan di salin dari blog lain.

Juga perlu mengiklankan blog supaya jumlah pengunjung harian mesti tidak kurang dari 3000 orang.


Pendapatan harian dari AdSense boleh mencecah RM50-RM200. Ada blog yang terkenal mampu menjana sehingga RM4000 sehari.

Anda sendiri tentukan jumlah yang mahu diraih. Pastinya perancangan, kreativiti serta keazaman yang kuat menjadi penggerak utama untuk mencapai impian menjana pendapatan dengan cara baru ini.
Google mengenakan bayaran kepada pengiklan berdasarkan klik iklan. Sebagai penerbit, anda akan mendapat 68 peratus daripada jumlah klik (dan 51 peratus apabila ia datang kepada Google AdSense untuk carian).

Komisen yang anda akan terima bergantung terutamanya pada persaingan dan juga CPC dalam niche.

Dalam kebanyakan kes, komisen setiap klik akan berkisar antara RM0.80 dan RM15.

Selain itu, majoriti niche memperoleh kurang daripada RM6 setiap klik kepada penerbit.


Jumlah wang yang akan diperoleh akan bergantung faktor berikut.

1) Kandungan Halaman Anda
Kandungan halaman web anda mendorong pendapatan anda lebih daripada mana-mana pembolehubah lain. Sebagai contoh, halaman yang berkaitan dengan topik tertentu dan juga mendapat permintaan tinggi oleh kebanyakan pengiklan (dan oleh itu, terdapat banyak “inventori iklan”) mungkin akan memperoleh lebih banyak wang berbanding dengan halaman berita umum atau halaman web yang “berbilang topik. ”

Untuk hasil Adsense tertinggi, anda harus mempunyai halaman yang lebih pendek yang memfokuskan kepada topik tertentu.

2) Peletakan Iklan
Tidak dinafikan bahawa penempatan iklan adalah kritikal dalam Google Adsense. Jika pelawat tidak mengklik pada iklan anda, tidak kira berapa kali ia dipaparkan, anda tidak akan memperoleh apa-apa. Lokasi iklan sangat penting dan bergantung pada susun atur tapak web anda dan trafik. AdSense menyediakan susunatur iklan secara otomatik. Cara ini membantu iklan berada dilokasi terbaik dan mudah mendapat klik.


Harap maklum bahawa Google membayar pengguna melalui cek atau deposit langsung setiap bulan jika pendapatan mereka sama ada mencapai atau lebih tinggi daripada USD100.

Dan jika anda tidak memperoleh USD100 dalam sebulan, maka pendapatan berkenaan akan ditambah pada bulan berikutnya.

Setiap kali anda mencapai ambang USD100, Google akan mengeluarkan pembayaran dalam tempoh pembayaran seterusnya.


Berikut ialah langkah untuk mendapatkan bayaran.

Langkah pertama melibatkan menyediakan maklumat cukai anda. Google mungkin perlu mengumpul maklumat berkaitan cukai anda bergantung pada lokasi anda. Kemudian anda perlu mengesahkan maklumat peribadi anda, seperti Nombor Pengenalan Peribadi (PIN).

Memandangkan ia dihantar ke alamat surat-menyurat anda, anda juga harus mengesahkan ketepatan kedua-dua alamat pembayaran anda serta nama penerima.

Langkah seterusnya melibatkan pengesahan identiti anda. Google mungkin perlu mengesahkan identiti anda dengan bantuan maklumat, seperti nama dan alamat anda, dsb. bergantung pada lokasi anda.

Sekarang, anda perlu mengesahkan alamat anda.
Selepas mengesahkan alamat anda, anda perlu memilih borang atau jenis pembayaran anda.

Anda boleh menggunakan jenis pembayaran, EFT (Pemindahan Dana Elektronik) dan cek.

Ambil perhatian bahawa tempoh proses pembayaran 21 hari akan bermula jika baki semasa anda mencapai ambang pembayaran sebelum bulan berakhir. Selepas tamat tempoh pemprosesan, Google akan membuat pembayaran kepada anda.

Bilakah saya Dibayar?
Google Adsense akan mengira pendapatan anda untuk tempoh sebulan penuh. Sebaik sahaja bulan itu berakhir, Google Adsense akan mengambil masa beberapa minggu untuk semakan.

AdSense melengkapkan semakan ini seperti biasa pada 20hb bulan berikutnya.

Dan Adsense akan menghantar pembayaran pada minggu terakhir bulan berikutnya. Jika anda telah menyelesaikan semua langkah untuk mendapatkan pembayaran, Google akan mengeluarkan pembayaran dari 21 hingga 26 haribulan yang berkaitan.


Kesimpulannya sebagai penerbit, anda boleh menjana wang hanya dengan menulis kandungan berkualiti dan menggunakan Adsense untuk pengewangan.

Apabila bercakap tentang kejayaan jangka panjang di Google Adsense, anda perlu menulis kandungan berkualiti yang akan membantu menarik lebih ramai orang ke laman web atau blog anda.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Raih peluang jana pendapatan melalui blog " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares