Google Assistant ialah aplikasi robot pintar bantuan suara Google.Google Assistant menyokong arahan teks dan suara.

Apa yang boleh Google Assistant lakukan?

Google Assistant menawarkan arahan suara, carian suara dan kawalan peranti yang diaktifkan suara, membolehkan anda menyelesaikan beberapa tugasan selepas anda menyebut perkataan bangun “OK Google” atau “Hey Google”.


Google Assistant akan:

1) Kawal peranti anda dan rumah pintar anda

3) Mengakses maklumat daripada kalendar anda dan maklumat peribadi lain.

4) Cari maklumat dalam talian, daripada tempahan restoran ke arah, cuaca dan berita

5) Kawal muzik anda
Mainkan kandungan pada Chromecast anda atau peranti lain yang serasi

6) Jalankan pemasa dan peringatan

Buat janji temu dan hantar mesej
Buka aplikasi pada telefon
Baca pemberitahuan kepada anda

Terjemahan pertuturan masa nyata


Google juga boleh mengecam profil suara untuk orang yang berbeza, jadi ia tahu siapa yang bercakap dengannya dan boleh menyesuaikan respons dengan sewajarnya.


Ciri termasuk keupayaan untuk mendaftar masuk ke penerbangan anda (bergantung kepada syarikat penerbangan dan destinasi), serta keupayaan untuk menempah bilik dengan beberapa rakan kongsi dan terdapat Mod Jurubahasa pada peranti Google Nest dan paparan pintar juga.

Dengan itu, anda boleh meminta Google Assistant membantu anda menjalankan perbualan dalam berpuluh-puluh bahasa. Hanya sebut “Hey Google, jadilah jurubahasa Sepanyol saya” untuk memulakan Mod Jurubahasa dan mendapatkan terjemahan bertulis masa nyata (pada Paparan Pintar) .Peranti manakah yang menawarkan Google Assistant?
Google Assistant pada asalnya dilancarkan pada telefon pintar Google Pixel dan Google Home, tetapi kini tersedia untuk hampir semua peranti Android moden, termasuk peranti Wear OS, Android TV dan Nvidia Shield, serta mana-mana kereta yang menyokong Android Auto dan peranti lain juga, seperti kamera Nest dan Jam Pintar Lenovo.


Peranti rumah pintar seperti Philips Hue dan rangkaian Home Smart Ikea, contohnya, boleh dikawal oleh Google Assistant.

Google Assistant tersedia pada telefon Android, dengan semua model terbaru menawarkan sistem AI.


Google Assistant juga tersedia pada iPhone, walaupun terdapat beberapa sekatan.


Google Assistant boleh membantu anda menavigasi dalam Peta Google, pada kedua-dua peranti Android dan iOS.

Dengan suara anda, anda boleh berkongsi ETA anda dengan rakan dan keluarga, membalas teks, memainkan muzik dan podcast, mencari tempat di sepanjang laluan anda atau menambah perhentian baharu, semuanya dalam Peta Google.

Google Assistant juga boleh menandakan mesej anda secara automatik (pada telefon Android dan iOS) dan membaca semula serta membalas semua pemberitahuan anda (Android sahaja).

Assistant berfungsi dengan banyak aplikasi pemesejan dan SMS yang popular, termasuk: WhatsApp, Messenger, Viber, Telegram, Android Messages dan banyak lagi.

Semasa memandu, Google Assistant boleh mengira ETA anda secara automatik daripada Peta Google dan boleh menghantar kepada rakan juga, jika anda mempunyai peranti Android.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Google Assistant robot serba boleh " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares