Makan isi kelapa keseluruhannya untuk mendapatkan faedah kesihatan. Sudah terbukti isi kelapa memiliki keistimewaan untuk kesihatan tubuh badan.

Isi kelapa putih memulihkan lemah batin

Jadikan isi kelapa kudapan harian menggantikan makanan proses yang tidak berkhasiat.

Kajian pada tahun 2012 oleh penyelidik di Universiti Azad Islam Tehran mengesahkan keistimewaan buah kelapa.

Kesan isi buah kelapa terhadap tahap hormon testosteron dan gonadotropik dan sel kuman pada tikus jantan dewasa – Jurnal Sains Perubatan Universiti Azad Islam – Cawangan Perubatan Tehran


Rujukan Jilid 22, Isu 3 (Fall 2012)

Kupasan hasil kajian


1. Daging buah kelapa mengandungi beberapa sebatian kimia istimewa seperti asid lemak tepu dan tak tepu. Asid lemak tepu dan tak tepu menghalang enzim 5-α-reduktase dan menyebabkan paras kolesterol dalam badan meningkat. Kajian ini dijalankan dengan tujuan untuk menentukan kesan daging buah kelapa terhadap tahap spermatogenesis, testosteron dan hormon gonadotropik dalam tikus jantan dewasa.

3. Bahan dan kaedah: Dalam kajian eksperimen ini, 40 ekor tikus jantan strain Wistar telah dibahagikan kepada 5 kumpulan lapan termasuk kumpulan kawalan tidak menerima apa-apa, kumpulan sham menerima jumlah garam biasa yang sama sebagai pelarut dan kumpulan eksperimen menerima 500, 1000 dan 2000 mg/kg daging buah kelapa selama 30 hari.

4. Pada penghujung hari ke-30, sampel darah dan testis dikeluarkan dan perubahan histologi dikaji.

5. Data dianalisis dengan analisis varians sehala (ANOVA) dan ujian-t bebas.


Keputusan: Kepekatan 1000 dan 2000 mg/kg daging kelapa meningkatkan tahap testosteron dan sperma .

Kesimpulan: Daging buah kelapa meningkatkan tahap testosteron dan sperma,

Penemuan ini mengesahkan kandungan laurik, myristic dan palmitic asid isi buah kelapa meningkatkan tahap testosteron dan sperma.


Kata kunci: Daging kelapa, Sel kuman, Gonadotropin, Testosteron,

Teks Penuh Tikus [PDF 194 kb] (3518 Muat Turun)


Shariati M, Modarresi M, Arabi F. Kesan daging buah kelapa pada tahap testosteron dan hormon gonadotropik dan sel kuman dalam tikus jantan dewasa .
SAINS PERUBATAN 2012; 22 (3) :163-167
URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-587-en.html

(Visited 126 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Isi buah kelapa bantu pulihkan masalah lemah batin " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares