Tiada laporan Penyakit jantung dalam kedua-dua populasi dan tiada bukti pengambilan lemak tepu yang tinggi mempunyai kesan berbahaya dalam populasi ini. Paras kolesterol 6.5 ( kolesterol tinggi) tetapi tiada penduduk mengidap sakit jantung)


Pulau puka-Puka

Berikut ialah keputusan kajian kesan pemakanan Kelapa kepada kesihatan jantung penduduk pulau Puka-Puka dan Tokelau.

Kelapa
Isi kelapa berkhasiat tinggi untuk jantung
Pulau Tokelau

Kepulauan Puka-Puka dan Tokelau dan menjadi tumpuan oleh pengkaji makanan antarabangsa kerana keunikan masyarakat yang hidup bergantung kepada kelapa sebagai makanan asasi.

Kajian ini disiarkan oleh Perpustakaan Perubatan Kebangsaan Amerika Syarikat

Penduduk Puka-PukaDua populasi Polinesia yang tinggal di Kepulauan Cook berhampiran khatulistiwa memberi peluang untuk menyiasat kesan relatif lemak tepu dan kolesterol diet dalam menentukan paras kolesterol dalam darah.

Pemakanan kebiasaan penduduk Pukapuka dan Tokelau adalah isi kelapa yang tinggi lemak tepu tetapi rendah kolesterol dan sukrosa diet.

Kelapa adalah makanan utama untuk kedua-dua penduduk kepulauan berkenaan.

Orang Tokelauan memperoleh peratusan tenaga yang jauh lebih tinggi daripada kelapa berbanding Pukapukan, 63% berbanding dengan 34%, jadi pengambilan lemak tepu mereka lebih tinggi.

Bacaan kolesterol dalam darah antara 35 hingga 40 mg lebih tinggi di Tokelauan berbanding di Pukapukan.

Perbezaan utama dalam paras kolesterol dalam darah ini dianggap berpunca daripada pengambilan lemak tepu yang lebih tinggi oleh orang Tokelauan.

Analisis pelbagai sampel makanan, dan biopsi lemak manusia menunjukkan kandungan laurik (12:0) dan miris (14:0) yang tinggi.

Rumusan

Tiada laporan Penyakit jantung dalam kedua-dua populasi dan tiada bukti pengambilan lemak tepu yang tinggi mempunyai kesan berbahaya dalam populasi ini.

Rujukan:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7270479/

(Visited 935 times, 3 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Kajian kesan Kelapa dan jantung di Pulau Puka Puka Kepulauan Cook " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares