Kekosongan
3552 Juruteknik Makmal

Lokasi
Menara Dayabumi, Kuala Lumpur, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, 50050

Tarikh Tutup
22/5/2023

Kelayakan
Sijil / Diploma

Jadual Kerja
Sepenuh masa

Penerangan Kerja

TANGGUNGJAWAB KERJA

1. Menjalankan analisis makmal ke atas sampel rutin dan bukan rutin mengikut jadual dan mengikut prosedur yang ditetapkan untuk memastikan keputusan yang boleh dipercayai dihasilkan tepat pada masanya.

2. Menjalankan penjagaan asas peralatan (EBC), Kawalan Kualiti Statistik (SQC), aktiviti penentukuran, ujian kecekapan, semakan silang intra dan antara makmal mengikut jadual dan lakukan penyelesaian masalah asas untuk memastikan kesinambungan analisis.
4. Memantau, menyediakan dan menyeragamkan reagen dan piawaian supaya analisis dijalankan dengan tepat pada masanya.
5. Menghasilkan keputusan dalam LIMS atau mana-mana platform pelaporan lain seperti yang diminta oleh pelanggan untuk memenuhi keperluan Perjanjian Tahap Perkhidmatan (SLA).
6. Menyertai dan menyelia dalam aktiviti HSE makmal dan mengesyorkan penambahbaikan untuk tempat kerja yang lebih selamat dan kondusif.
7. Menyertai dan melaksanakan Sistem Pengurusan Makmal mengikut standard ISO 17025 dan memastikan pematuhan kepada keperluan Skim Akreditasi Makmal Malaysia (SAMM).
8. Menyemak dan menyelenggara inventori bahan kimia, alat ganti, bahan habis pakai dan rekod untuk memastikan ketersediaan sumber.
9. Memberi latihan dan perkongsian pengetahuan kepada kakitangan makmal baharu untuk melengkapkan mereka dengan kemahiran dan kecekapan yang relevan untuk melaksanakan analisis yang diperlukan.
10. Bertindak balas dan mengambil bahagian dalam kecemasan loji sebagai ahli Pasukan Tindak Balas Kecemasan atau sebagai pembantu cemas untuk menyokong aktiviti tindak balas kecemasan loji.
11. Melaksanakan modul pentaksiran mengikut gred masing-masing dalam jangka masa tertentu untuk mencapai tahap kecekapan yang lebih tinggi.

KELAYAKAN
• Sijil Minimum daripada INSTEPS /Diploma Kimia/Fizik/Matematik atau mana-mana sijil berkaitan atau Diploma dalam bidang berkaitan daripada institusi yang diiktiraf.
• Kemahiran komunikasi yang cemerlang (baik bertulis dan lisan)
• Kemahiran komputer yang baik; Aplikasi MS Office (Word, Excel, PowerPoint, Outlook dan lain-lain)

KEPERLUAN
• Minimum 1-2 tahun pengalaman kerja yang berkaitan, sebaik-baiknya dalam industri Minyak & Gas. Mesti mempunyai pengetahuan teori dan praktikal tentang semua aspek tumbuhan
• Mempunyai kemahiran menyelesaikan masalah yang baik, bijak dan mampu menilai keadaan luar biasa
• Mesti fasih dengan piawaian, peraturan dan peraturan HSE, MS ISO 9001:2000, MS ISO 14001, prosedur dan syarikat dasar
• Pematuhan kepada arahan, kualiti dan keselamatan.
• Pemain berpasukan
• Memandu kendiri dengan keyakinan dan daya tahan yang tinggi


Tarikh Tutup : 22 Mei 2022
Lokasi: Sabah / LabuanHanya calon yang disenarai pendek akan dimaklumkan.


Mohon dalam Talian

(Visited 1,044 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Petronas: Kekosongan Juruteknik Makmal " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares