Alih bahasa terbitan asal Euronews.Green

Talia kucing bersemangat waja diselamatkan dengan patah pinggul. | Kahramanmaraş, tenggara Turki, 13 Februari 2023. – Hak Cipta PETA | Foto AP/Khalil Hamra

“Antara runtuhan dan kemusnahan adalah detik-detik harapan,” kata Naib Presiden PETA Mimi Bekhechi.

Mimi sedang membantu pasukan penyelamat tempatan di Kahramanmaraş, wilayah selatan Turki di pusat salah satu gempa bumi.

Dia menceritakan kisah misi menyelamat kedai haiwan peliharaan.

“Tidak lama selepas kami tiba… penyelamat tempatan – wira yang mempertaruhkan segala-galanya untuk masuk ke dalam bangunan yang hampir runtuh dan mencari nyawa – memasuki kedai haiwan peliharaan di ruang bawah tanah yang dahulunya sebuah blok menara dan, secara ajaib, menarik keluar 40 ekor budgie. .”

40 ekor budgie diselamatkan dari kedai haiwan peliharaan di Kahramanmaras. | Doktor haiwan merawat anak anjing yang diselamatkan dengan patah kaki. PETA

“Di tengah-tengah kesengsaraan dan kekacauan di Kahramanmaraş, kami ternampak seekor kucing kecil , yang sejak itu kami namakan Talia, menyeret dirinya ke seberang jalan untuk mencari makanan,” cerita Mimi.

X-ray mendedahkan Talia mengalami patah pinggul, berkemungkinan daripada serpihan yang jatuh. Walaupun begitu, dia gembira menerima sajian dan sapiant.

Talia kini selamat di sebuah klinik di Adana, tempat dia menjalani pembedahan.

Dengan tiada klinik veterinar berfungsi di pusat gempa bumi , pekerja penyelamat haiwan kadangkala terpaksa melakukan perjalanan lebih 300 km untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Merawat haiwan dengan makanan, air dan selimut hangat adalah keutamaan, kata Mimi, kerana begitu banyak haiwan yang telah terperangkap dalam serpihan dalam suhu yang sangat sejuk selama beberapa hari.

(Visited 463 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Detik-detik harapan: Kucing patah tulang diselamatkan dari runtuhan di Turki " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares