Patung itu disambar petir antara tiga hingga lima kali setiap tahun, menurut BBC.

Terbaru Seorang jurugambar merakam detik petir menyambar patung ikonik Christ the Redeemer di Rio de Janeiro pada hari Jumaat 17 Feb 2023.

Gambar sekali seumur hidup, yang telah menjadi tular di media sosial, menunjukkan panahan petir tepat mengenai kepala patung setinggi hampir 100 kaki itu.

Fernando Braga merakam pemandangan yang menakjubkan apabila ribut petir secara tiba-tiba melanda pantai.

Braga berkata dia merakam gambar itu sekitar

6:55 petang Jumaat, menggunakan kamera Nikon D800.
Foto itu telah mendapat lebih 168,000 suka sejak ia disiarkan. Di Twitter, gambar itu telah dilihat lebih daripada 20 juta kali.

Momen yang menakjubkan itu dirakam oleh jurugambar Fernando Braga.Christ the Redeemer, yang telah dinamakan sebagai salah satu daripada tujuh keajaiban dunia moden, menjulang di atas Rio de Janeiro pada ketinggian lebih 2,000 kaki di Bukit Corcovado. Dibina pada tahun 1931 dengan 700 tan konkrit, patung itu telah menjadi lambang bandar serta simbol negara untuk Brazil.

(Visited 4,312 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarΒ  yang diutarakan melalui Tajuk " Detik petir menyambar Menara ajaib Christ the Redeemer Rio " di lamanΒ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares