“Dia tidak makan apa-apa selain kelapa sejak 24 tahun lalu,” kata pengaruh pelakon-pelancongan Shenaz Treasury.


Orang ramai melakukan pelbagai cara, dari segi diet dan senaman mereka, untuk merawat badan dan kekal sihat.

Tetapi berbeza bagi  Balakrishnan, dia melakukan diet kelapa sahaja selama 24 tahun untuk memulihkan  penyakit refluks gastroesophageal (GERD) yang dihadapi nya.


Berkongsi kisahnya di Instagram, pengaruh pelakon perjalanan Shenaz Treasury menulis, “Tinggalkan a❤️untuk Encik Balakrishnan dan kesihatannya yang baik’ Bolehkah anda bayangkan — lelaki ini telah menjalani diet kelapa selama 24 tahun. Saya terkejut – bagaimana dengan protein? Tetapi dia berkata dia tidak pernah mempunyai kesihatan yang lebih baik dalam hidupnya.”

Dalam video yang memaparkan Balakrishnan, dia memulakan dengan berkata, “Dia tidak makan apa-apa selain kelapa selama 24 tahun yang lalu.”


Shenaz berkongsi bahawa dia telah didiagnosis dengan GERD dan telah kehilangan semua kekuatannya.

“Kemudian, sebagai sebahagian daripada rawatannya, dia mula makan kelapa dan mengambil air itu,” katanya dalam video itu.

Berkongsi bagaimana mengambil hanya kelapa membantu Balakrishnan, dia membuat kesimpulan, “Kelapa mempunyai mineral, seperti kalsium, magnesium, natrium, dan kalium. Ini membantunya mendapatkan semula kekuatannya dan kini dia cergas dan sihat.


Seperti yang dijangka, orang ramai menyatakan rasa terkejut dengan fakta bahawa dia hanya memakan kelapa selama lebih dua dekad. “Ramai di antara kita mempunyai GERD sekarang. Ia agak biasa hari ini. Tetapi makan hanya kelapa adalah sukar dipercayai itu juga selama bertahun-tahun,” tulis seorang pengguna

Seorang lagi mengulas: “Bagaimana orang boleh kekal hidup dengan hanya makan kelapa.”

Sebelum kita memahami jika diet kelapa sahaja dinasihatkan untuk mereka yang mempunyai GERD, mari kita ketahui apakah penyakit ini. “GERD atau penyakit refluks gastroesophageal juga dipanggil refluks asid.

“Terutama jika seseorang meminum kesemua air kelapa daripada setiap kelapa, melainkan anda hanya makan/minum kira-kira setengah biji kelapa dalam sehari. Jika tidak, anda akan menghadapi serangan jantung yang disebabkan oleh paras kalium yang tinggi dalam air kelapa,” jelasnya.


Kemudian, apakah jenis diet yang harus diikuti oleh seseorang yang mempunyai GERD? Dr Tayal menyenaraikan:
*Bijian penuh seperti oatmeal, couscous, dan beras perang. *Sayur-sayuran berakar seperti ubi keledek, lobak merah dan bit. *Semua Sayuran hijau seperti asparagus, brokoli dan kacang hijau.

Kisah penduduk kepulauan Puka-Puka yang hidup bergantung kepada kelapa menunjukan sesuatu yang baru boleh dipelajari.

(Visited 607 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Mengejutkan hanya diet kelapa  selama 24 tahun untuk merawat masalah GERD " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares