Siput darat menjalani kehidupan yang sangat menarik. Salah satu aspek yang paling menarik dalam hidup mereka ialah cara mereka tidur.Anda mungkin terkejut dengan jawapannya.


Hasil kajian bertahun tahun mendapati Siput darat tertentu boleh tidur sehingga tiga tahun dalam hibernasi atau estivasi. Ya memang benar!Secara asasnya siput memerlukan kelembapan untuk terus hidup. jika cuaca tidak mengizinkan, mereka sebenarnya boleh tidur sehingga tiga tahun.

Telah dilaporkan bahawa bergantung pada geografi, siput boleh beralih kepada hibernasi (yang berlaku pada musim sejuk), atau estivasi (juga dikenali sebagai ‘tidur musim panas’), membantu melarikan diri dari iklim panas. Pada ketika estivasi, siput akan mengeluarkan lendir ke atas badan mereka untuk melindungi diri mereka daripada cuaca kering dan panas.


Tidak seperti manusia, siput tidak mematuhi peraturan malam dan siang. Secara amnya, siput akan tidur dan mati dalam tempoh 13 hingga 15 jam. Selepas itu, mereka mengalami sentakan tenaga secara tiba-tiba selama 30 jam seterusnya.


Bagaimana Anda Boleh Mengetahui Jika Siput Tertidur?
Agak sukar untuk menentukan sama ada seekor siput sedang tidur atau tidak, memandangkan mereka tidak menunjukkan sebarang tanda yang jelas seperti mata tertutup atau berdengkur.

Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa cara mudah yang boleh membantu anda mengetahui sama ada siput sedang tidur atau tidak:

Cangkerang mungkin tergantung sedikit dari badannya, kaki yang santai serta sesungut kelihatan terkeluar sedikit.

(Visited 363 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Benarkah Siput Tidur Selama 3 Tahun? " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares