Walaupun ramai tidak berminat dengan idea kecerdasan buatan, namun kecerdasan buatan sudah menjadi fenomena masyarakat pintar.Bermula dengan teknologi kecerdasan buatan yang dipanggil OpenAI, membolehkan anda menaip arahan menggunakan bahasa pertuturan harian.

ChatGPT kemudian menawarkan maklum balas kepada perbualan. Bot mengingati urutan dialog anda, memproses soalan dan jawapan sebelumnya untuk memberi maklum balas seterusnya.

Ia memperoleh jawapannya daripada jumlah besar maklumat di internet.

ChatGPT menjadi kaedah penyelesaian kepada persoalan harian kehidupan manusia.

Walaupun tidak setaraf dengan kecerdikan manusia Alat ini nampaknya cukup berpengetahuan di kawasan yang mempunyai data latihan yang baik untuk dipelajari.

Apakah itu ChatGPT?
ChatGPT ialah sistem chatbot AI yang dikeluarkan OpenAI pada bulan November untuk menunjukkan dan menguji apa yang boleh dicapai oleh sistem AI yang sangat besar dan berkuasa.

Anda boleh bertanya banyak soalan kepada chatGPT dan selalunya akan mendapat jawapan yang dijangkakan.

Sebagai contoh, anda boleh bertanya soalan ensiklopedia seperti, “Terangkan undang-undang gerakan Newton.”

Anda memintanya untuk menulis program komputer yang akan menunjukkan kepada anda semua cara berbeza anda boleh menyusun huruf sesuatu perkataan.


Inilah kerja ChatGPT tidak tahu apa-apa pada asalnya, mampu belajar membina kecerdikan melalui pengkalan data.


Chatbots telah menarik minat banyak syarikat khususnya dalam tugasan bantuan menjawab soalan pelanggan.


“Permainan Tiruan” yang dicadangkan oleh saintis komputer Alan Turing pada tahun 1950 sebagai cara untuk mengukur kecerdasan dijadikan asas kepada perkembangan teknologi mesin atau alat kecerdikan rekaan.ChatGPT telah menjadi alat yang digunakan secara meluas di internet.

The New York Times, memetik sumber dalaman, berkata 30 juta orang menggunakan ChatGPT setiap hari.

(Visited 333 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Mengapa dunia gempar Dengan ChatGPT " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares