WhatsApp sedang menguji ciri penyuntingan untuk membolehkan pengguna membetulkan mesej mereka selepas menghantarnya.Walau bagaimanapun, ciri ini telah ditangguhkan untuk seketika atas sebab yang tidak dapat dipastikan.

Menurut laporan baru-baru ini, WhatsApp masih mengusahakan ciri penyuntingan, dan ia mungkin tersedia tidak lama lagi.

Ciri penyuntingan sedang diuji dalam versi Android beta dan terdapat tanda-tanda bahawa ia juga boleh didapati pada versi iOS tidak lama lagi.

Menurut WABetaInfo , sebuah laman web yang pakar dalam menganalisis WhatsApp beta, versi beta terbaharu apl iOS mengandungi petunjuk yang menunjukkan kedatangan segera ciri penyuntingan.

Ciri penyuntingan akan memberikan kelewatan beberapa minit untuk membetulkan mesej yang dihantar terlalu cepat, sama seperti sekatan yang dilaksanakan oleh iMessage Apple .

Walau bagaimanapun, pengguna tidak akan dapat mengedit mesej yang dihantar lebih daripada 15 minit yang lalu.

Mesej yang disunting akan dapat dikenal pasti melalui label “diedit”.

Walaupun ciri penyuntingan masih dalam pembangunan, terdapat beberapa batasan padanya. Pada masa ini, fungsi ini hanya serasi dengan mesej teks. Dan adalah mustahil untuk membetulkan teks yang dikaitkan dengan kandungan multimedia yang telah dikongsi. Namun, ada kemungkinan pihak WhatsApp akan meneliti perkara ini.

Dan menambah keupayaan untuk mengedit kandungan multimedia pada masa hadapan.

Baru-baru ini, apl itu mendapat kemas kini kepada iOS dan memperkenalkan mod Picture-in-Picture.

Yang membolehkan panggilan video dipaparkan dalam tetingkap jauh apabila anda meninggalkan aplikasi. Lebih-lebih lagi, WhatsApp dilaporkan sedang mengusahakan ciri baharu yang membolehkan pengguna membuat dan melanggan surat berita secara terus dalam apl itu .

Sebagai kesimpulan, ciri penyuntingan adalah tambahan yang sangat diperlukan untuk WhatsApp. Dan adalah baik untuk mengetahui bahawa pemaju sedang mengusahakannya. Walaupun ciri ini mungkin belum sempurna, ia adalah satu langkah ke arah yang betul. Dan ini menunjukkan bahawa WhatsApp akan memberikan penggunanya pengalaman yang terbaik. Dengan ciri penyuntingan, pengguna akan dapat membetulkan kesilapan dan kesilapan mereka. Menjadikan perbualan mereka lebih profesional dan kurang memalukan. Ia kekal untuk melihat bila ciri itu akan tersedia kepada semua pengguna. Tetapi ia adalah sesuatu yang ditunggu-tunggu.

Satu lagi ciri yang ditunggu-tunggu oleh kebanyakan pengguna WhatsApp ialah sokongan pelbagai peranti mudah alih.

Pengguna telah meminta keupayaan untuk menggunakan WhatsApp pada berbilang peranti mudah alih secara serentak. Tanpa memerlukan sambungan internet aktif pada peranti utama. Di samping itu, pengguna telah meminta keupayaan untuk menjadualkan mesej untuk dihantar pada masa tertentu. Ia boleh membantu untuk menghantar mesej kepada orang dalam zon waktu yang berbeza.

(Visited 288 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Whatsapp baru bakal tampil dengan Ciri suntingan teks " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares