4 mins read

Perang 38 minit paling singkat dalam sejarah

This post has already been read 2012 times!

Salah satu peperangan terpendek yang direkodkan dalam sejarah yang berlangsung antara 38 dan 45 minit telah berlaku pada tahun 1896 antara United Kingdom dan Zanzibar, yang terletak di luar pantai tanah besar Afrika.

Punca awal peperangan ialah pertikaian penggantian dalam Kesultanan Zanzibar . Khalid mengisytiharkan dirinya sebagai Sultan tanpa persetujuan British.

Sebagai tindak balas, British mengeluarkan permintaan kepada Khalid, menuntut baginda berundur.

Apabila kata dua tamat, Tentera Laut Diraja British telah mengebom istana Sultan dan kedudukan pertahanan lain. Pasukan Sultan mengalami kekalahan dengan kira-kira 500 orang terkorban, manakala hanya seorang kelasi British cedera.

Kemusnahan Istana dan bangunan lain selepas dibom oleh British dalam Perang Anglo-Zanzibar.

Sultan Khalid menerima suaka di konsulat Jerman sebelum melarikan diri ke Afrika Timur Jerman (dibahagian tanah besar Tanzania sekarang). British dengan cepat meletakkan Sultan pilihan mereka sebagai ketua kerajaan boneka.

Peperangan itu menandakan berakhirnya Kesultanan Zanzibar sebagai sebuah negara berdaulat dan permulaan tempoh pengaruh British di Benua Afrika.

Keseluruhan konflik berlangsung antara 38 dan 45 minit sahaja

Kemusnahan Istana dan bangunan lain selepas serangan British dalam Perang Anglo-Zanzibar.

Untuk mempersiapkan segala kemungkinan, dia menghantar telegram ke Pejabat Luar Negeri pada petang itu menyatakan: “Adakah kita diberi kuasa sekiranya semua percubaan penyelesaian damai terbukti tidak berguna, untuk menembak Istana dari orang-orang perang?” Sementara menunggu jawapan daripada Whitehall, Gua terus mengeluarkan kata dua kepada Khalid tetapi tidak berjaya. Keesokan harinya, dua lagi kapal perang British memasuki pelabuhan, HMS Racoon dan HMS St George, yang terakhir membawa Laksamana Muda Harry Rawson,komander armada British di kawasan tersebut Pada masa yang sama, Cave telah menerima telegraf daripada Whitehall yang menyatakan: “Anda diberi kuasa untuk mengambil apa sahaja langkah yang anda anggap perlu, dan akan disokong dalam tindakan anda oleh Kerajaan Seri Paduka Baginda.

Baca Juga   Operasi tentera Cambridge Five

Walau bagaimanapun, jangan cuba untuk mengambil sebarang tindakan yang anda tidak pasti mampu melakukannya dengan jayanya.” Istana Zanzibar pada penghujung 1800-an

Ultimatum terakhir kepada Khalid telah dikeluarkan pada 26 Ogos, menuntut beliau meninggalkan istana pada jam 9 pagi keesokan harinya. Pada malam itu, gua juga menuntut semua bot bukan tentera meninggalkan pelabuhan sebagai persediaan untuk berperang.

Pada pukul 8 pagi keesokan harinya, hanya satu jam sebelum kata dua tamat, Khalid menghantar jawapan kepada Gua dengan menyatakan: “Kami tidak berniat untuk menurunkan bendera kami dan kami tidak percaya anda akan melepaskan tembakan ke arah kami.

” Gua menjawab dalam gaya diplomatik British abad ke-19 yang sebenar, menyatakan bahawa dia tidak mempunyai keinginan untuk menembak ke atas istana “tetapi melainkan anda melakukan seperti yang anda diberitahu, kami pasti akan melakukannya.” Konflik Itulah yang terakhir Gua dengar daripada Khalid, dan pada pukul 9 pagi arahan diberikan supaya kapal-kapal British di pelabuhan mula mengebom istana.

Menjelang 09:40 tembakan telah berhenti, bendera Sultan dicabut, dan perang terpendek dalam sejarah telah tamat secara rasmi selepas hanya 38 minit.

Istana Zanzibar selepas pengeboman Untuk peperangan yang begitu singkat, kadar korban adalah sangat tinggi dengan lebih 500 pejuang Khalid terbunuh atau cedera, terutamanya disebabkan oleh peluru letupan tinggi yang meletup pada struktur rapuh istana.

Seorang pegawai kecil British juga cedera parah, tetapi kemudiannya pulih di hospital. Marin British berdiri di sebelah senapang artileri yang ditangkap Dengan Khalid dihalang, UK bebas untuk meletakkan Sultan Hamud yang pro-British di atas takhta Zanzibar, dan baginda memerintah bagi pihak Kerajaan Seri Paduka Baginda selama enam tahun akan datang.

Baca Juga   Mercedes Emas Putih pecut 100km/j dalam 2 saat

Bagi Khalid pula, dia berjaya melarikan diri bersama sekumpulan kecil pengikut setia Konsulat Jerman tempatan. Walaupun panggilan berulang dari British untuk ekstradisinya, dia telah diseludup keluar dari negara itu pada 2 Oktober oleh tentera laut Jerman dan dibawa ke Tanzania moden.

Sehinggalah pasukan British menyerang Afrika Timur pada tahun 1916, Khalid akhirnya ditangkap dan seterusnya dibawa ke Saint Helena untuk buangan.

Selepas ‘masa berkhidmat’, beliau kemudiannya dibenarkan pulang ke Afrika Timur di mana beliau meninggal dunia pada tahun 1927.

Menjelang 09:02 majoriti meriam Khalid telah musnah, dan struktur kayu istana telah mula runtuh dengan 3,000 pertahanan di dalamnya. Pada masa ini juga, dua minit selepas pengeboman bermula, Khalid dikatakan melarikan diri melalui pintu keluar belakang istana, meninggalkan hamba dan pejuangnya untuk mempertahankan istana sendirian.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.