2 mins read

6 Pekerjaan Terburuk dalam Sejarah

This post has already been read 355 times!

Zaman kegelapan Eropah, pelbagai pekerjaan yang jijik. Disenaraikan 6 pekerjaan terburuk dalam sejarah.

1. Pencuci Najis Raja: Dilaksanakan semasa pemerintahan Henry VII dan hanya dimansuhkan pada tahun 1901 oleh Edward VII, peranan ‘Pencuci Najis Raja’ membawa raja ke tandas, periksa apa sahaja dan membersihkan najis selepas itu.

Pencuci Najis Raja

Walaupun jelas tidak menyenangkan, pekerjaan itu dianggap sebagai salah satu jawatan paling berprestij di kerajaan.

2. Budak Sebat

Budak sebat akan dipukul oleh guru sebagai ganti putera raja yang membuat kesalahan. Seperti pengantin lelaki najis, peranan ‘budak sebat’ dianggap mulia kerana dapat berkhidmat dengan istana.

Budak sebat

3. Pengisi Bulu Biri-Biri

Menjelang 1300, terdapat 15 juta biri-biri di England.Bulu biri-biri dijadikan pakaian ketika itu. Bulu itu perlu dibersihkan dan disamakkan daripada lemak. Pekerjaan pengisi bulu menggerakkan tong cucian sepanjang hari. Air kencing manusia digunakan untuk memutihkan bulu. Setelah itu bulu dikeringkan untuk proses tenunan.

4. Pemakan dosa

Amalan pemakan dosa adalah kepercayaan di Wales dan wilayah sempadan Wales England, tradisi serupa juga ada di seluruh Eropah. Ia biasanya melibatkan makan sekeping roti dan arak yang diletakkan di atas dada orang yang baru meninggal dunia.

Pemakan dosa mengambil dosa orang yang telah meninggal dunia. Ia meringankan jiwa si mati.

Pekerjaan pemakan dosa

5. Pembawa wabak

Tugas Pembawa Wabak mengebumikan orang mati dalam kubur besar-besaran pada waktu malam.

Pada tahun 1665, wabak penyakit menyebabkan 69,000 kematian di London. Arahan kerajaan memerlukan pengumpulan dan pengebumian mangsa pada waktu malam. Pembawa wabak, yang menjelajah jalanan pada waktu malam untuk mengumpul mayat dan meletakkan mereka di kubur besar di halaman gereja. Mereka menghabiskan malam mereka di sekitar mangsa wabak dan mayat reput, mempertaruhkan nyawa mereka. Dan hari-hari mereka dihabiskan di halaman gereja, dikelilingi oleh badan-badan yang sama, kerana mereka dikehendaki tinggal di sana untuk mengelakkan menjangkiti orang lain.

Baca Juga   iPhone 15 akan memasuki pasaran Malaysia dalam masa terdekat
Pembawa Wabak

6. Petani Gong atau Pengangkat Najis di London

Sebelum kewujudan tandas, Lubang dikorek sebagai tempat membuang najis. Petani gong hanya dibenarkan bekerja pada waktu malam. Mereka ditugaskan untuk menggali dan mengambil semua najis manusia di dalam lubang. Dibayar setiap tan, mereka menghabiskan sepanjang malam di dalam lubang yang dalam sehingga pinggang, atau leher, dalam najis manusia.

Ada yang mati akibat penyakit atau sesak nafas.

Petani gong atau pengangkat Najis
Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.