3 mins read

Misteri Kehilangan Pesawat 844AA Boeing 727-223

This post has already been read 1953 times!

Sejurus sebelum matahari terbenam pada 25 Mei 2003, kru kawalan trafik udara di Lapangan Terbang Antarabangsa Quatro de Fevereiro di Angola menyedari sesuatu yang agak pelik. Sebuah Boeing 727-223, nombor ekor N844AA, sedang bergerak secara tidak menentu menuju ke salah satu landasan.

Pesawat Boeing 727-223 serupa dengan N844AA

Tiada sebarang komunikasi dibuat oleh juruterbang ke menara kawalan, dan pesawat itu berlepas ke barat daya merentasi Lautan Atlantik dengan semua lampu dimatikan. Pesawat berkenaan dan baru-baru ini telah diisi dengan 14,000 gelen bahan api, cukup untuk perjalanan sehingga 1,500 batu.

Pesawat N844AA dipajakkan kepada seorang lelaki bernama Keith Irwin. Irwin memperoleh pesawat itu pada Februari 2002 daripada syarikat aeroangkasa Air Gemini yang berpangkalan di Florida, yang dimiliki oleh Maury Joseph, untuk digunakan dalam menghantar bahan api diesel ke lombong berlian di Angola.

Tetapi Irwin hanya menggunakan pesawat itu untuk masa yang singkat dan gagal melunaskan pembayaran pajakan. Joseph akhirnya mengupah seorang mekanik pesawat bertauliah, jurutera penerbangan dan juruterbang persendirian bernama Ben Charles Padilla untuk mengambil pesawat 727 berkenaan. Pesawat berkenaan akan diterbangkan pada 26 Mei 2003, tetapi apabila mereka tiba, didapati pesawat itu sudah hilang.

Padilla dan John Mikel Mutantu, seorang mekanik dari Republik Congo, kali terakhir dilihat menaiki pesawat. Memandangkan insiden itu berlaku selepas serangan pengganas 9/11, komuniti perisikan AS berwaspada tinggi, mencari pesawat itu di beberapa negara, tanpa hasil.

Nampaknya N844AA dan anak kapalnya telah hilang.

Apakah Agenda Joseph

Bukan misteri bahawa 727 milik Joseph telah menjadi duri dalam dirinya sejak memajakkannya kepada Irwin. Kedua-dua lelaki itu telah mengatur perjanjian pembelian $1 juta, di mana Irwin, yang memberi Joseph deposit $125,000, akan membuat pesawat itu dibayar sepenuhnya dalam masa 30 hari.

Baca Juga   Jam berputar arah bertentangan

Namun lebih setahun berlalu, dan bukan sahaja dia gagal memenuhi bahagian perjanjiannya, tetapi juga N844AA terbiar dan menanggung lebih USD 4 juta yuran lapangan terbang yang belum dibayar.

Penyiasat pada mulanya percaya bahawa Joseph mengupah Padilla sebagai sebahagian daripada skim insurans untuk membayar kerugiannya. Ternyata, Joseph bukan orang asing dalam penipuan.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa telah mendakwanya hanya beberapa tahun sebelum itu kerana memalsukan penyata kewangan dan menipu pelabur. Dia didenda dan dilarang daripada berkhidmat semula sebagai pegawai di syarikat awam. Tetapi dalam kes ini, Joseph menelefon FBI dan menawarkan diri untuk mengambil ujian pengesan pembohongan. Penyiasat gagal menemui bukti bahawa kehilangan Pesawat N844AA angkara Joseph.

Kecurian

Ramai yang percaya Padilla mencuri pesawat itu untuk keuntungan kewangannya sendiri. Walaupun secara teknikalnya dia hanya memegang sijil juruterbang persendirian, dia pakar dalam 727s dan mungkin telah dilatih untuk menerbangkannya. Menurut Joseph, kepakaran Padilla antara sebab mengapa dia mengupahnya untuk membaiki N844AA.

Tidak kira siapa yang mengambilnya atau mengapa, persoalannya tetap ada!

Mana Perginya?

Nampaknya 844AA benar-benar hilang dari radar. Ada yang percaya ia ditembak jatuh oleh Tentera Udara Angola di atas Lautan Atlantik. Yang lain berpendapat ia hanya terhempas di suatu tempat sejurus selepas berlepas.

Peliknya tiada serpihan pernah ditemui di darat atau laut. Dan, sehingga kini, tiada mayat telah ditemui.

Kesimpulan

Kesimpulan yang paling mungkin ialah Padilla, seorang juruterbang, mekanik dan jurutera penerbangan, sama ada mencurinya untuk keuntungan kewangannya sendiri atau berbuat demikian atas arahan Joseph.

Kes ini masih tiada jawapan hingga ke hari ini.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

Baca Juga   Awas kelicikan pemancing data masa kini