2 mins read

[Video] Penerbangan SIA dari Heathrow mendarat cemas di Bangkok

This post has already been read 6467 times!

Penerbangan Singapore Airlines dari Heathrow mengalami pergolakan ( turbulance) teruk memaksa juruterbang membuat pendaratan cemas di Bangkok.seorang penumpang maut, tujuh cedera parah

  • Lelaki warga Britain berusia 73 tahun maut,
  • 30 cedera termasuk 7 parah selepas pesawat mengalami angin gelora (turbulence )
  • Penerbangan dari London terpaksa mendarat cemas di Bangkok

BANGKOK, 21 Mei (Reuters) – Seorang penumpang maut dan 30 cedera selepas sebuah Singapore Airlines, penerbangan dari London mengalami gelora udara teruk, memaksa juruterbang melakukan pendaratan cemas di Bangkok, kata pegawai dan syarikat penerbangan itu.

“Singapore Airlines mengucapkan takziah yang mendalam kepada keluarga mendiang. Kami amat memohon maaf atas pengalaman traumatik yang dialami oleh penumpang dan anak kapal kami dalam penerbangan ini,” kata syarikat penerbangan itu, sambil menambah syarikat bekerjasama dengan pihak berkuasa Thailand untuk menyediakan semua bantuan yang diperlukan.

Kru mengalami kecederaan

Penerbangan itu mengalami gelora udara ketika kru kabin sedang menghidangkan sarapan pagi, tiba-tiba mengalami naik dan turun mendadak menyebabkan juruterbang meminta pendaratan cemas, kata pengurus besar lapangan terbang Suvarnabhumi Kittipong Kittikachorn pada sidang akhbar.

Siling tercabut

Seorang lelaki warga Britain berusia 73 tahun meninggal dunia dalam kejadian itu, berkemungkinan akibat serangan jantung, katanya.

Tujuh orang cedera parah dengan kecederaan di kepala. Lapan belas orang telah dimasukkan ke wad rawatan hospital dan 12 sedang dirawat pesakit luar di hospital, kata Singapore Airlines.

Makanan bertaburan

Jurucakap FlightRadar 24 berkata sekitar 07:49 GMT data menunjukkan pesawat itu mendongak ke atas dan kembali ke ketinggian pelayarannya dalam tempoh seminit.

Seorang penumpang yang berada dalam penerbangan memberitahu Reuters bahawa kejadian itu melibatkan perubahan naik kemudian jatuh menjunam.”Tiba-tiba pesawat mula condong ke atas dan ada gegaran jadi saya mula bersiap sedia untuk apa yang berlaku, dan tiba-tiba berlaku penurunan yang sangat dramatik sehingga semua orang yang duduk dan tidak memakai tali pinggang keledar melambung serta-merta ke siling,” Dzafran Azmir, 28 Pelajar berusia tahun di dalam penerbangan itu memberitahu Reuters.

Penafian
Baca Juga   Insiden Pergolakan SQ321: 9 rakyat Malaysia cedera dengan seorang dalam keadaan 'kritikal tetapi stabil'

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.