1 min read

KTM ETS dan Kommuter perkhidmatan keretapi kuasa elektrik nampak serupa

This post has already been read 338 times!

KTM ETS

Tren Komuter KTM Kanan – KTM Komuter ialah jenama perkhidmatan rel komuter di Malaysia yang dikendalikan oleh KTM. Ia diperkenalkan pada tahun 1995 untuk menyediakan perkhidmatan rel tempatan di Kuala Lumpur dan kawasan pinggir bandar sekitar di Lembah Klang melibatkan 2 laluan dari Pelabuhan Klang ke Tg Malim dan Batu Caves ke Pulau Sebang Alor Gajah Melaka.

KTM Komuter

Perkhidmatan Komuter juga diperkenalkan di segmen utara Semenanjung Malaysia melibatkan negeri Perak, Pulau Pinang (Pulau Pinang), Kedah dan Perlis pada September 2015 selepas siapnya Projek Elektrifikasi dan Penjejakan Berkembar Ipoh-Padang Besar.

KTM ETS, secara komersial dikenali sebagai ETS, singkatan kepada Electric Train Service, perkhidmatan penumpang rel antara bandar di Malaysia yang dikendalikan oleh Keretapi Tanah Melayu (KTM) Berhad menggunakan tren elektrik berbilang unit (EMU) dengan panjang laluan sepanjang 952 kilometer. (755 km Padang Besar-Gemas kini beroperasi, 197 km Gemas-Johor Bahru dalam pembinaan).

KTM ETS adalah perkhidmatan kereta api elektrik kedua yang dikendalikan oleh syarikat kereta api Malaysia, selepas perkhidmatan KTM Komuter, dan perkhidmatan rel antara bandar kedua, selepas KTM Intercity.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   'Rambo Bentong' dipenjara 115 tahun dan 50 sebatan diatas tuduhan rogol dan liwat