2 mins read

Penumpang Menceritakan Berlaku Pergolakan Ekstrim dalam Penerbangan Singapore Airlines

This post has already been read 2278 times!

Penumpang dalam penerbangan Singapore Airlines yang mengalami “pergolakan (Turbulence) ektrim secara tiba-tiba. Pesawat menurun secara mengejut ke paras kira-kira 6,000 kaki, menyebabkan mereka yang tidak memakai tali pinggang keledar melambung ke siling, dan mengakibatkan kematian seorang. “Ia adalah pengalaman yang sangat menakutkan,” kata Andrew Davies, seorang penumpang dalam Penerbangan SQ321.

“Saya kerap terbang dan tidak pernah mempunyai pengalaman seburuk ini. Saya bersyukur pesawat dapat mendarat.”

Davies dan 210 penumpang lain, serta 18 anak kapal, berada di atas pesawat Boeing 777-300ER apabila ia secara tidak dijangka melanggar kawasan udara bergolak pada ketinggian 37,000 kaki di atas Myanmar pagi Selasa, lapor BBC.

Pesawat itu melakukan pendaratan cemas di Bangkok pada 9:45 pagi waktu tempatan, kata Singapore Airlines dalam satu kenyataan. “Sehingga 1950 jam waktu Singapura pada 21 Mei 2024, 18 individu telah dimasukkan ke hospital,” kata syarikat penerbangan itu.

“12 lagi sedang dirawat di hospital. Baki penumpang dan anak kapal sedang diperiksa dan diberi rawatan, jika perlu, di Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi di Bangkok.”

Davies memberitahu bahawa anak kapal adalah antara yang cedera. “Kakitangan Singapore Airlines sangat baik,” katanya, “tetapi juga cedera parah.”

Penumpang lain dalam pesawat menggambarkan “penurunan ketinggian secara ektrim” yang menyebabkan penumpang menjerit.

“Saya mula bersiap sedia untuk apa yang berlaku, dan tiba-tiba berlaku penurunan yang sangat mengejut, jadi semua orang yang duduk dan tidak memakai tali pinggang keledar melambung serta-merta ke siling,” Dzafran Azmir, seorang pelajar berusia 28 tahun, memberitahu Reuters.

Azmir menambah, ” kepala mereka terhantuk kabin bagasi di atas dan menyebabkannya kemek, ada terhantuk kepala pada panel lampu dan topeng oksigen ”

Baca Juga   PENERBANGAN TERPANJANG DUNIA
Gambar kabin menunjukan barangan peribadi yang berselerak, dan makanan serta minuman di atas lantai.

Davies berkata dalam siaran di X bahawa kejadian itu berlaku semasa perkhidmatan sarapan pagi. “Barang-barang orang bertaburan, kopi dan air terpercik ke siling.” tulisnya. “Ramai orang yang cedera. luka di kepala, telinga berdarah.

Seorang wanita menjerit kesakitan punggung yang teruk.” Penumpang juga berkata mereka cuba bermati-matian membantu seorang lelaki Britain berusia 73 tahun, yang meninggal dunia akibat serangan jantung yang dipercayai oleh pihak berkuasa, menurut BBC.

“Penumpang dengan latihan perubatan membantu semampu mereka. CPR pada lelaki malang tidak berjaya.

Allison Barker memberitahu BBC bahawa dia menerima mesej daripada anaknya bahawa dia berada dalam “penerbangan gila” dan bahawa pesawat itu sedang melakukan pendaratan kecemasan.

“Terdapat air di mana-mana, darah di mana-mana, barang-barang orang hanya bertaburan di seluruh pesawat.” “Dia mengalami kesakitan yang teruk, saya rasa dia patah gigi, kecederaan pada mulutnya,” tambahnya. “Tetapi saya tidak fikir ada perkara yang lebih serius daripada itu.”

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.