2 mins read

Insiden Pergolakan SQ321: 9 rakyat Malaysia cedera dengan seorang dalam keadaan ‘kritikal tetapi stabil’

This post has already been read 1870 times!

KUALA LUMPUR: Kementerian Luar Malaysia pada Rabu (22 Mei) mengesahkan sembilan warganegara, termasuk seorang anak kapal, cedera dalam penerbangan Singapore Airlines (SIA) SQ321.

Pesawat itu dalam perjalanan dari London ke Singapura apabila melakukan pendaratan cemas di Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi di Bangkok pada Selasa, berikutan pergolakan melampau secara tiba-tiba.

Kementerian itu dalam satu kenyataan pada Rabu berkata, seramai 16 rakyat Malaysia berada dalam penerbangan itu dengan sembilan daripada mereka kini menerima rawatan.

Enam rakyat Malaysia sedang dirawat di Hospital Samitivej Srinakarin dan tiga lagi di Hospital Samitivej Sukhumvit.

Menurut kedua-dua hospital, kesemua mereka mengalami kecederaan fizikal dan dalaman, dengan seorang dalam keadaan kritikal tetapi stabil.

Kementerian Luar juga menyatakan bahawa rakyat Malaysia yang cedera adalah “di bawah pengawasan” dan menunggu keputusan perubatan. Kementerian itu juga mengucapkan takziah kepada keluarga penumpang warga Britain berusia 73 tahun yang meninggal dunia, selain mendoakan kesembuhan segera kepada semua yang cedera.

Rakyat Malaysia yang memerlukan bantuan konsular boleh menghubungi Kedutaan Malaysia di Bangkok di talian +66-2340-5731/5732 semasa waktu bekerja atau +66-87-028-4659 selepas waktu bekerja.

Seorang kakitangan dari Kedutaan Besar Malaysia tiba di Hospital Samitivej Srinakarin di Bangkok, Thailand, Rabu, 22 Mei 2024, untuk melawat penumpang dari Malaysia yang cedera

Penerbangan dengan 211 penumpang dan 18 anak kapal itu kira-kira 10 jam dalam perjalanan apabila ia mengalami pergolakan udara melampau secara tiba-tiba di Lembangan Irrawaddy pada ketinggian 37,000 kaki, menyebabkan ia tiba-tiba naik dan menjunam ke paras 6000 kaki secara mendadak.

Seorang penumpang berkata orang ramai dicampak ke sekeliling kabin dengan begitu ganas sehingga menyebabkan kemek di siling, menyebabkan berpuluh-puluh orang cedera di kepala.

Gambar dari dalam pesawat menunjukkan kabin dalam keadaan huru-hara, berselerak dengan makanan, botol minuman dan bagasi, serta topeng oksigen yang tergantung dari siling. Juruterbang mengisytiharkan kecemasan perubatan dan mengalihkan pesawat Boeing 777-300ER ke Bangkok, mendarat pada 3.45 petang waktu tempatan pada hari Selasa.

Baca Juga   Meluruskan adat mengangkat martabat

Penumpang British Andrew Davies memberitahu radio BBC bahawa pesawat itu “tiba-tiba jatuh” dan terdapat “amaran yang sangat sedikit”. “Semasa beberapa saat pesawat jatuh,terdapat jeritan yang mengerikan dan bunyi seperti bunyi dentuman,” katanya, sambil menambah bahawa dia membantu seorang wanita yang “menjerit kesakitan” dengan “cedera di kepalanya”.

Dia memberitahu podcast BBC dia takut pesawat itu akan terhempas. “Mengingat pesawat sekarang – lekuk besar di bumbung yang orang ramai telah jelas memukul dengan kepala mereka. Ada botol air tersangkut di celah siling,” katanya.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.