1 min read

Menarik juga memerhati burung berhijrah 10,000 km

This post has already been read 1150 times!

Seekor Burung Madu Eropah betina telah dipasang dengan sistem penjejakan satelit di Finland dan sangat menarik minat penduduk tempatan kerana ia menghabiskan musim panas austral terkini di sekitar bandar Reitz Afrika Selatan.

Europe Honey Bird( Burung Madu Eropah)

Dia kemudian terbang meninggalkan Reitz menuju ke utara pada 20 April dan pada 2 Jun, dia akhirnya tiba di Finland di mana dia mungkin akan menghabiskan musim panas sebelum mungkin kembali lagi musim depan untuk lawatan di Afrika Selatan.

Berikut ialah imej yang menunjukkan data yang diterima daripada penjejak yang memaparkan laluan yang dia lalui untuk menuju ke utara… jadi, dalam masa 42 hari sahaja, dia menempuh lebih 10 000 km pada purata lebih daripada 230 km setiap hari! Bukankah itu menakjubkan…?!”

Laluan dicatat oleh GPS yang dipasang pada badan burung Madu Eropah

Apa yang menakjubkan ialah bagaimana dia mengambil garis lurus ke utara kecuali ketika dia terpaksa terbang di atas air. (atau Sudan) Rupa-rupanya dia membelok ke kanan ke sumber Sungai Nil dan mengikutinya.

Ia masih menarik bahawa selepas penyimpangan itu dia kembali ke garisan membujur yang sama yang dia mulakan dan meneruskan sehingga dia sampai ke destinasinya. Alam semula jadi yang paling menarik…

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Anaconda berpuasa 7 bulan semasa hamil