2 mins read

‘Saya sangat bernasib baik’: Penumpang Britain di SQ321 bernasib baik kerana hanya mengalami kecederaan ringan

This post has already been read 942 times!

BANGKOK: Apabila penerbangan Singapore Airlines SQ321 mengalami pergolakan yang melampau, penumpang Britain Josh Silverstone, 24, tiba-tiba mendapati dirinya di atas lantai.

British Josh Silverstone, 24, penumpang pesawat Singapore Airlines SQ321 yang cedera selepas pendaratan cemas, bercakap kepada media, di Hospital Samitivej, di Bangkok Thailand pada 22 Mei 2024. (Foto: Reuters)

“Saya tidak sedar apa yang berlaku. Saya hanya ingat kepala saya terhantuk di suatu tempat – ramai orang terhantuk kepala mereka – semua orang mengalami pendarahan,” katanya kepada pemberita di luar Hospital Samitivej Srinakarin di Bangkok pada Rabu (22 Mei).

Di dalam pesawat selepas kejadian itu, Silverstone membeli Wi-Fi dalam penerbangan dan menghantar mesej kepada ibunya. “Saya cuba untuk tidak menakutkannya tetapi saya berkata saya cintakan awak. Orang ramai takut,” katanya sambil menambah beberapa penumpang berpindah tempat duduk untuk bersama ahli keluarga mereka.

Dia mengalami kecederaan yang agak ringan – luka di dekat mata kirinya, gigi patah dan sedikit sakit di lehernya -Sebaik tiba di lapangan terbang di Bangkok. “Kemudian saya mula berasa sangat sakit … tidak dapat berhenti muntah,” kata Silverstone.

“Tetapi terdapat ramai orang yang mempunyai keadaan lebih buruk daripada saya; orang ramai berbaring di atas lantai dan mereka tidak boleh bergerak.” Katanya, dia mendengar ramai penumpang mengalami kecederaan tulang belakang akibat perlanggaran kepala dengan siling dan terjatuh semula ke lantai.

“Ramai orang hampir tidak boleh menggerakkan (punggung). Saya sangat bernasib baik dan telah dibenarkan keluar dari hospital,” kata Silverstone.

Salah seorang penumpang memberitahu platform berita Singapura 8World bahawa pergolakan itu sangat kuat sehingga dia tercampak ke udara walaupun memakai tali pinggang keledar.

Pelajar British Daisy, 22,kepalanya terhantuk pada ruang bagasi atas dan mengalami gegaran otak.

Dia berkata dia terkejut pada hari Selasa dan tidak berasa sangat sakit, tetapi bangun pada hari Rabu dengan kesakitan yang teruk di bahagian atas dan belakang kepalanya.

Baca Juga   Penetapan Hari Raya  Aidilfitri 2024

Penumpang lain yang bergerak di sekitar kabin atau tidak memakai tali pinggang keledar mengalami kecederaan yang lebih serius, katanya.

Tempat duduknya terletak berhampiran bahagian belakang pesawat, dan dari zon itu, dia melihat enam atau tujuh orang melambung ke siling pesawat. Dia memuji krew atas profesionalisme dan perkhidmatan yang baik mereka.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.