2 mins read

Suri Rumah Rugi RM15,850 akibat penipuan peluang pekerjaan

This post has already been read 878 times!

Seorang suri rumah berusia 33 tahun dari Jempol menjadi mangsa penipuan dan kerugian RM15,850 selepas menjawab iklan kerja membuat ulasan hotel yang menjanjikan komisen tinggi.

Penipuan itu, yang pada mulanya kelihatan seperti meyakinkan, menyebabkan mangsa menaruh kepercayaan dan mengikut arahan penggodam (scammer).

Ketua Polis Daerah Jempol Superintendan Hoo Chang Hook memberikan butiran kes itu, menjelaskan bahawa mangsa pertama kali melihat iklan itu melalui ibu saudaranya.

Ketua Polis Daerah Jempol Superintendan Hoo Chang Hook

Iklan itu menjanjikan komisen lumayan untuk menyemak hotel dan mengarahkannya untuk berkomunikasi dengan wakil melalui aplikasi WhatsApp. Mangsa mula berurusan dengan wakil syarikat yang sepatutnya pada 14 Mei.

Menurut Superintendan Hoo, penipuan itu dirancang dengan bijak. “Mangsa dimaklumkan mengenai tugasan semakan hotel dan diberi jaminan bahawa bayaran, termasuk komisen antara enam hingga sepuluh peratus, akan dipindahkan ke akaunnya melalui permohonan,” katanya.

Pada mulanya, proses itu kelihatan tulen . Suri rumah itu membuat 14 transaksi dan menerima komisen yang dijanjikan dalam akaun banknya, yang membina keyakinannya terhadap skim itu.

Bagaimanapun, penipuan itu bertukar apabila isu timbul semasa transaksi ke-15. Permohonan itu dikatakan menghadapi masalah, dan mangsa diarahkan membuat bayaran tambahan untuk menyelesaikan isu itu dan menerima komisennya.

Mempercayai proses itu, suri rumah itu membuat empat lagi transaksi. Malangnya, bayaran ini tidak menghasilkan komisen yang dijanjikan, dan dia diminta untuk terus membuat pembayaran selanjutnya.

Menyedari ada sesuatu yang tidak kena, mangsa akhirnya menyedari dia telah ditipu. Suri rumah itu melaporkan kejadian itu kepada polis semalam. Kes itu kini disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan, yang memperkatakan penipuan dan mendorong penyerahan harta secara tidak jujur.

Baca Juga   Operasi penggodam Cambridge Five era Perang Dingin

Superintendan Hoo menekankan kepentingan berwaspada apabila berurusan dengan tawaran dan iklan dalam talian. Beliau menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati dan mengesahkan kesahihan tawaran tersebut sebelum membuat sebarang transaksi kewangan.

“Penipu menjadi semakin canggih dalam kaedah mereka. Ia adalah penting untuk mengesahkan kesahihan mana-mana tawaran pekerjaan, terutamanya yang memerlukan bayaran pendahuluan,” katanya memberi amaran.

Insiden ini menjadi peringatan yang nyata tentang kes penipuan dalam talian yang semakin meningkat dan keperluan untuk meningkatkan kesedaran di kalangan orang ramai. Pihak polis menggesa sesiapa yang mengalami penipuan yang sama melaporkannya dengan segera bagi mengelak orang lain daripada menjadi mangsa skim penipuan tersebut.

Polis daerah Jempol meneruskan siasatan dan berusaha untuk mengesan individu di sebalik penipuan ini. Mereka telah memberi jaminan kepada orang ramai bahawa mereka akan melakukan segala-galanya untuk membawa pelaku ke muka pengadilan dan mendapatkan semula dana yang hilang.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.