3 mins read

Siapakah Diogo Alves, dan Bagaimanakah Kepalanya berada dalam Balang?

This post has already been read 3850 times!

Kepala Diogo Alves dalam balang di Fakulti Perubatan di Universiti Lisbon

Diogo Alves mempunyai terkenal sebagai pembunuh bersiri pertama Portugal. Dia ketagih melakukan pembunuhannya pada pertengahan abad kesembilan belas.

Selepas dia digantung, saintis memilih untuk menyimpan kepalanya di dalam balang. Kepalanya yang terpelihara dengan baik masih boleh dilihat hari ini di Universiti Lisbon, di mana pandangannya yang tidak bermaya menakutkan pengunjung sehingga hari ini. Alves dengan kepalanya masih melekat pada dinding balang.

Siapa Diogo Alves? Dilahirkan pada tahun 1810 kepada keluarga petani di Galicia, Sepanyol, Diogo Alves meninggalkan rumah pada usia 19 tahun untuk bekerja di Lisbon, Portugal.

Lakaran Alves dengan kepalanya masih melekat

Kerana usianya yang masih muda, dia mula bekerja sebagai hamba untuk keluarga kaya. Akhirnya, selepas bertukar kerja, dia mula berjudi dan minum arak. Dia juga mempunyai seorang kekasih, seorang pemilik penginapan bernama Palhava Maria Gertrudes. Adalah dipercayai bahawa melalui hubungan dengan pemilik rumah penginapan inilah Diogo menemui mangsanya. Akhirnya, dia membunuh 70 orang antara 1836 dan 1840.

Dengan mencuri dan memalsukan kunci, Diogo dapat mendapatkan akses ke Reservato de Mae Aguas das Amoreiras, sebuah galeri bawah tanah yang membawa kepada Aquedato das Aguas Livres, tapak pembunuhan pilihannya.

Mangsanya adalah orang miskin yang lalu lalang. Selepas merompak mereka, Diogo menutup mata mangsa malangnya, menyeret mereka ke bahagian atas saluran air, dan membuang mereka. Ketinggian 65 meter memastikan kematian berlaku serta-merta. Dia juga diberi nama samaran “Pembunuh Aqueduct.” (Nama panggilan pertamanya ialah “Pacanda,” bermaksud “pukulan,” merujuk kepada kemalangan awal dalam hidupnya apabila dia terjatuh dari kuda dan terkena kepalanya.)

Kursus utama meliputi 18 kilometer, tetapi keseluruhan rangkaian meluas sehingga 58 kilometer. Saluran air itu dibina oleh Raja John V untuk menyediakan air minuman ke Lisbon. Di bawah arahan Arkitek Itali Antonio Canevari, pembinaan bermula pada 1731. Pada 1732, sekumpulan arkitek dan jurutera Portugis menggantikan Canevari. Struktur itu masih belum siap pada tahun 1748, tetapi ia mula membawa air ke bandar Lisbon. Ia terselamat daripada gempa bumi Lisbon 1755, yang memusnahkan sebahagian besar bandar itu.

Baca Juga   Terengganu FC batal penajaan XFOX selepas 48jam

Saluran air Aquedito das Aguas Livres sepanjang 18 Kilometer menjadi lokasi Diogo Alves melakukan pembunuhan . Menghairankan juga Diogo Alves membunuh 70 orang di lokasi yang sama boleh mengelak daripada dikesan polis.

Aquedito das Aguas Livres ialah saluran air bersejarah di Lisbon. Tempat kegemaran Diogo Alves melakukan pembunuhan

Pada masa itu, Portugal berada di tengah-tengah krisis ekonomi dan politik. Orang ramai berhadapan dengan masalah kewangan, dan pihak berkuasa, malangnya, menganggap bahawa kematian disaluran air hanyalah tindakan orang yang terdesak membunuh diri.

Kerajaan Portugal menutup akses ke saluran air. Keadaan ini menjadi masalah kepada Diogo. Dia terpaksa mencari tempat baru untuk melakukan jenayah kejinya.

Akhirnya dia terjebak dengan kumpulan samseng, memecah masuk rumah untuk merompak dan membunuh penduduk.

Pada tahun 1840, Diogo telah ditangkap dan dijatuhi hukuman mati di tali gantung. Selepas Diogo digantung, saintis dan doktor Escola Medico Cirurgica Lisbon memutuskan mereka mahu mengkaji kepala penjenayah itu. Mereka ingin memahami apa yang mendorong seseorang untuk melakukan perbuatan jahat tersebut.

Tali gantung menamatkan riwayat Diogo Alves

Ingat bahawa Diogo ialah pembunuh bersiri pertama Portugal, dan saintis berpendapat mereka ingin mengkaji struktur otak penjenayah kejam ini. Leher Diogo dipotong dan dimasukkan ke dalam sebuah balang kaca berisi pengawet formaldehid.

Sehingga hari ini, kepalanya kekal di dalam balang di Fakulti Perubatan Universiti Lisbon.

Kepala Diogo Alves dalam balang pengawet
Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.