3 mins read

[Video] Operasi khas PDRM tangkap Mas Selamat

This post has already been read 4417 times!

Mas Selamat Kastari

Latar Belakang

Mas Selamat bin Kastari (Tarikh Lahir. 23 Januari 1961, Kendal, Jawa, Indonesia) adalah pengganas paling dikehendaki Singapura selepas dia melarikan diri dari Pusat Tahanan Jalan Whitley (WRDC) pada 27 Februari 2008.

Dia ditangkap semula di sebuah kampung kecil di Johor, Malaysia, pada 1 April 2009. Pihak berkuasa mendakwa Mas Selamat mengetuai Jemaah Islamiyah (JI) cawangan Singapura, rangkaian pengganas, dan merupakan dalang di sebalik pelbagai rancangan pengganas di Singapura.

Kehidupan awal

Mas Selamat dilahirkan di sebuah wilayah di Jawa Tengah, Indonesia. Keluarganya berhijrah ke Singapura ketika dia masih muda dan mereka tinggal di Kaki Bukit. Pada awal 1980-an, beliau berpindah ke Takungan Bedok. Beliau kemudiannya berkahwin dan mempunyai lima orang anak dengan isterinya.

Aktiviti pengganas

Penglibatan Mas Selamat dengan gerakan pengganas Jamaah Islamiyah atau lebih dikenali sebagai JI, pertama kali bermula pada tahun 1990 selepas beliau mendengar khutbah anggota JI Indonesia Abu Jibril.

Beliau kemudiannya menyertai Darul Islam, pelopor JI sebelum menjadi ahli sel JI Singapura pada 1992. Dalam tempoh lima tahun berikutnya, beliau melawat Afghanistan dua kali, di mana beliau bertemu ketua JI Hambali.

Berikutan siri 13 tangkapan pada Disember 2001 apabila pihak berkuasa Singapura cuba memecahkan rangkaian JI tempatan, Mas Selamat dan keluarganya melarikan diri dari Singapura dan bergerak di sekitar Malaysia, selatan Thailand dan Indonesia. Dia didakwa merancang untuk merampas sebuah pesawat untuk merempuh Lapangan Terbang Changi dan meletupkan sejumlah trak sarat bom serentak di Singapura. Penangkapan awal Mas Selamat pertama kali ditangkap oleh pihak berkuasa Indonesia pada Februari 2003 di Tanjung Pinang, Bintan. Semasa disoal siasat, dia mengaku bahawa dia merancang untuk menggulingkan kerajaan Singapura. Dia kemudiannya dipenjarakan selama 18 bulan di Bintan kerana membawa pengenalan palsu. Dia cuba melarikan diri dari tahanan dua kali.

Baca Juga   Jalan berlubang, penunggang motosikal dapat ganti rugi RM721,000

Dalam percubaan gagal pada tahun 2003, dia melompat dari tingkat tinggi dan patah kaki kirinya, mengakibatkan tempang kekal. Dia tidak dihantar pulang ke Singapura selepas dibebaskan kerana ketiadaan perjanjian ekstradisi antara kedua-dua negara.

Dia kemudiannya ditangkap semula di Jawa Timur, Indonesia, pada 20 Januari 2006 atas tuduhan yang sama membawa pengenalan palsu. Pihak berkuasa Indonesia menghantarnya pulang ke Singapura di mana dia ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), yang membenarkan penahanan tanpa bicara.

Melarikan diri dari tahanan Singapura

Mas Selamat melarikan diri dari Pusat Tahanan Whitley Road (WRDC) pada 27 Februari 2008, mencetuskan operasi besar-besaran. Kerajaan Singapura menawarkan ganjaran wang tunai sebanyak S$1 juta untuk maklumat yang membawa kepada penahanannya.

Dia melarikan diri semasa satu lawatan mingguannya bersama isteri dan anak-anaknya. Memandangkan banduan dibenarkan memakai pakaian awam semasa lawatan itu, dia telah meminta privasi semasa dia menukar pakaiannya. Dia kemudian meninggalkan air yang mengalir di dalam tandas dan menggantung sepasang seluar di atas di atas pintu bilik untuk mengelirukan pengawal.

Dia menyelinap melalui tingkap bilik mandi, memanjat ke bawah paip longkang, memanjat pagar dan melarikan diri.

Dia tiba di Woodlands pada malam hari keempat selepas melarikan diri dari WRDC dan berenang lebih 1.1 km merentasi Selat Tebrau ke Johor Bahru menggunakan alat pengapungan improvisasi.

Setibanya di Johor, beliau bertemu dengan Abdul Matin Anol Rahmat dan Johar Hasan. Dia tinggal bersama yang terakhir apabila dia ditangkap semula.

Operasi khas PDRM menahan Mas Selamat

Penangkapan di Malaysia Cawangan Khas Malaysia menahan Mas Selamat pada 1 April 2009 di Kampong Tawakal, sebuah kampung kecil di Johor, bersama tuan rumahnya, Johar, dan isteri tuan rumahnya.

Baca Juga   Berita Sumbangan Asas Rahmah 2024

Dia ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri Malaysia, yang membenarkan penahanan tanpa had tanpa bicara selama dua tahun.

Mas Selamat akhirnya dihantar pulang ke Singapura pada September 2010 untuk dibicarakan di negara asalnya.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.