1 min read

Bulatan Persiaran Sultan Salahuddin Putrajaya terbesar didunia

This post has already been read 3174 times!

Ukur lilit Bulatan Persiaran Sultan Salahuddin Putrajaya berukuran 3.4km dan mengandungi 15 laluan masuk dan keluar . Ia juga merupakan bulatan terbesar di dunia.

Bulatan Persiaran Sultan Salahuddin Putrajaya dari udara

Bulatan ini terletak di tengah-tengah Putrajaya, ibu kota pentadbiran Malaysia. Ia dibuka pada tahun 2003 dan direka oleh arkitek terkenal Malaysia, Hijjas Kasturi.

Ia merupakan satu kejayaan kejuruteraan yang unik, kerana ia dibina dengan tasik buatan yang besar di tengah-tengahnya. Tasik ini disambungkan ke terusan, yang berliku melalui bandar dan bermuara ke Tasik Putrajaya. Nama jalan yang membentuk bulatan itu ialah Persiaran Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, dan di tengah-tengahnya ialah Istana Melawati, Mercu Tanda Putra Perdana dan sebuah hotel lima bintang.

Bulatan Persiaran Sultan Salahuddin merupakan persimpangan utama untuk penumpang dan mercu akses utama di bandar Putrajaya ini.

Ia dianggap satu pencapaian yang mengagumkan dalam kejuruteraan moden, dan bukti komitmen negara untuk membangunkan bandarnya.

Kerajaan Trinidad dan Tobago telah mempertikaikan pencapaian Bulatan Persiaran Sultan Salahuddin, mendakwa bahawa Queen’s Park Savannahnya harus memegang gelaran itu. Walau bagaimanapun, walaupun ramai yang mencadangkan bahawa walaupun lilitan 2.3 batu (3.7km) taman itu sememangnya lebih panjang daripada Bulatan Persiaran Sultan Salahuddin, Savannah Park tidak benar-benar dikira sebagai bulatan sama sekali kerana bentuknya lebih kepada “L” daripada bulat atau bujur.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Bayaran awal Fasa 1 STR 2024 disambut gembira