2 mins read

Hukuman mati anak Datuk kerana rogol liwat dan bunuh eksekutif pemasaran dikekalkan

This post has already been read 5506 times!

Mahkamah Persekutuan Putrajaya mengekalkan hukuman mati yang dijatuhkan atas ahli perniagaan Shahril Jaafar 43 tahun, kerana kesalahan rogol liwat dan membunuh seorang eksekutif pemasaran Chee Gaik Yap 25 tahun (usia ketika dibunuh).

Kesalahan itu dilakukan berhampiran Kelab Cinta Sayang di Taman Ria Kedah, pada tahun 2006.

Hakim Harmindar Singh Dhaliwal mengumumkan penolakan permohonan Shahril Jaafar untuk meringankan hukumannya, mengatakan Chee Gaik Yap telah mengalami “keganasan luar biasa” yang membawa kepada kematiannya. Hakim berkata Chee, ketika itu berusia 25 tahun, telah “diculik, diliwat, dirogol dan dibunuh” oleh Shahril, seorang anak kepada ahli perniagaan gelaran Datuk.

“Pembunuhan ini menyebabkan kegemparan awam kerana ia berlaku pada siang hari.

“Kami tidak terikat dengan pendapat umum, tetapi kami dikekang untuk menolak,” kata Harmindar.

Turut dalam panel mendengar permohonan semakan itu ialah Hakim Nordin Hassan dan Abu Bakar Jais.

Permohonan itu dibuat di bawah Akta Semakan Hukuman Mati dan Penjara Seumur Hidup (Bidang Kuasa Sementara Mahkamah Persekutuan) 2023 berikutan parlimen menghapuskan hukuman mati mandatori bagi kesalahan membunuh.

Pada 2015, Mahkamah Tinggi mendapati Shahril 43, bersalah membunuh Chee berhampiran Kelab Cinta Sayang di Taman Ria, Sungai Petani, dan menjatuhkan hukuman mati.

Sabitan dan hukumannya disahkan oleh Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan. Chee, seorang graduan Universiti Utara Malaysia, telah dirogol diliwat sebelum dibunuh . Mayatnya dibuang di taman perumahan pada Januari 2006.

Dia dipercayai telah diekori oleh penyerangnya ketika berjoging di kawasan kejiranan. DNA Shahril telah diambil sejurus selepas mayat Chee ditemui tetapi dibebaskan dengan jaminan polis sementara menunggu keputusan ujian DNA.

Baca Juga   18 wanita menjadi mangsa perogol bersiri Malaysia

Dia melangkau ikat jamin dan berlepas ke Perth, Australia, tetapi ditahan semula enam tahun kemudian sebaik tiba di KLIA dari Perth pada Januari 2012. Terdahulu, peguam Rosli Kamaruddin memberitahu mahkamah bahawa Shahril insaf dan mahu memulakan hidupnya semula. Dia juga berkata pelanggannya mahu berada di rumah bersama ibu dan adik-beradiknya. “Dia melalui kursus pemulihan di penjara. Ini menunjukkan niatnya untuk bertaubat,” kata Rosli.

Bagaimanapun, timbalan pendakwa raya Dusuki Mokhtar membantah, mengatakan pembunuhan itu adalah kes “paling jarang berlaku”. Beliau berkata, pakar patologi forensik menemui 50 kesan luka pada mayat Chee, termasuk di bahagian sulitnya di mana DNA Shahril ditemui.

“Keluarga si mati telah menyatakan kepada pihak pendakwaan bahawa mereka tidak menyokong permohonan Shahril untuk semakan,” tambah Dusuki.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.