1 min read

[Video Terkini] Gunung Berapi Iceland Mati Hidup Semula

This post has already been read 997 times!

GRINDAVIK, Iceland (AP) — Sebuah gunung berapi di barat daya Iceland meletus hari ini 30 Mei 2024 buat kali kelima sejak Disember 2023, memuntahkan lava merah yang sekali lagi mengancam bandar pantai Grindavik dan membawa kepada pemindahan spa geoterma Blue Lagoon yang popular.

Gunung berapi puluhan tahun tidak aktif hidup semula

Letusan itu bermula pada awal petang berikutan beberapa siri gempa bumi di utara bandar berpenduduk 3,800 orang yang sebahagian besarnya dipindahkan pada Disember lalu apabila gunung berapi itu hidup semula selepas berabad-abad tidak aktif dan memperlihatkan kekuatan alam semula jadi yang mengagumkan .

Walaupun aktiviti mula reda menjelang awal petang, letusan itu dianggarkan paling kuat di kawasan itu setakat ini, kerana lava menembak 50 meter (165 kaki) ke langit dari celah yang membesar sehingga 3.5 kilometer (2.1 batu) panjang,

Pejabat Meteorologi Iceland berkata Penghalang yang dibina untuk melindungi Grindavik membelokkan lava yang mengalir memotong dua daripada tiga jalan menuju ke bandar dan hampir tiba di jalan ketiga.

letusan dirakam dari kamera drone

“Ia adalah jumlah yang lebih besar yang sedang bergerak sekarang menuju ke bandar,” kata Datuk Bandar Grindavik Fannar Jónasson kepada penyiar nasional RUV. “Lava telah menakluki (banyak).”

Sumber Associated Press

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Asal penggunaan sistem 60 untuk masa