2 mins read

[Video]Wanita Rohingya Meninggalkan M’sia Selepas 35 Tahun

This post has already been read 3377 times!

Untuk Menjamin Masa Depan Yang Lebih Baik Bagi Anak-Anaknya Ibu kepada empat anak itu kini menetap di sebuah rumah di Chicago, Illinois.06 Jun 2024, 04:18 PM Gambar muka depan melalui @amiraanesa22 (TikTok)

Seorang wanita Rohingya, dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia, mengambil keputusan berpindah ke AS demi masa depan yang lebih baik untuk anak-anaknya.

Amirah Anisah Samad, 35, telah menetap di Malaysia lebih tiga dekad. Lahir di Kelantan, dia berpindah ke Pulau Pinang pada usia 17 tahun dan telah bekerja sebagai jurubahasa selama tujuh tahun,

Pada suatu hari, anak perempuannya bertanya, “Mak, kenapa kita tidak boleh belajar [di Malaysia]? Apa masalah kita? Bolehkah kami mencapai matlamat kami?” Soalan ini mendorong Amirah berhijrah ke Chicago di AS.

Dia kini menetap di bandar Illinois bersama suami dan empat anak berusia antara 11 hingga 17 tahun. Bercakap kepada Harian Metro, Amirah mengakui berat hati. meninggalkan Malaysia, di mana dia menyimpan banyak kenangan zaman kanak-kanak yang berharga “Alhamdulillah, kehidupan di Malaysia sangat menyeronokkan kerana ia aman.

Jiran-jiran semuanya baik. Saya boleh pergi ke mana-mana dengan bebas… Mencari penginapan dan tempat makan semuanya okey.” Cuma saya tidak dapat belajar dan tidak mempunyai keistimewaan kerana status saya sebagai pelarian dan pemegang kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR).

Bagaimanapun, saya faham itu dan menghormati undang-undang Malaysia,” katanya.

Pada 2013, Amirah dan keluarganya memohon penempatan semula ke negara ketiga. Selepas beberapa siri temu bual dengan UNHCR dan pihak berkuasa imigresen AS, menyelesaikan pemeriksaan kesihatan dan kursus orientasi, mereka akhirnya diluluskan untuk berpindah ke AS pada 2016.

Baca Juga   [Video]Kecoh Bapa berang anak kena kad merah mengamuk batang besi

Mereka tiba di AS lebih sebulan yang lalu, disambut mesra oleh penduduk tempatan. “Sebelum berhijrah [ke AS], kami benar-benar memikirkan banyak perkara, termasuk cara hidup di negara majoriti bukan Islam tidak seperti Malaysia. “Tetapi, Alhamdulillah, kami mendapat sambutan yang baik daripada masyarakat.

Sebaik tiba di sini, kami disambut oleh 12 orang yang memegang papan tanda dan membawa sejambak sebagai tanda mengalu-alukan,” katanya. Amirah menjadi viral di TikTok kerana mendokumentasikan perjalanan penghijrahannya dari Malaysia ke AS. Salah satu videonya, yang disiarkan pada 29 April 2024 mendapat lebih 339,000 tontonan.

Pada 17 Mei, dia melahirkan rasa terima kasihnya dalam siaran TikTok ketika anak-anaknya memulakan hari pertama mereka menghadiri sekolah awam.

Dia juga berkongsi beberapa video yang menunjukkan kawasan kejiranan dan penerokaannya di Chicago. Videonya mendapat ucapan selamat daripada netizen yang gembira melihat dia menetap di rumah baharu. Di bawah adalah video Amirah menyatakan rasa terima kasihnya atas rumah indah yang diatur untuknya di Chicago:

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.