1 min read

Jangan Tahan Bersin atau kerongkong anda akan koyak

This post has already been read 662 times!

Amaran doktor selepas lelaki didapati sakit bahagian kerongkong kerana cuba menghentikan bersin

Doktor Hospital Ninewells, Dundee telah mengeluarkan amaran selepas satu lubang di kerongkong seorang pesakit yang cuba menahankan bersin.

Imbasan hospital mendedahkan lubang bersaiz 2mm pada tenggorok seorang pesakit.

Pesakit berusia 30-an telah dimasukkan ke wad Hospital Ninewells, Dundee, dalam kesakitan yang teruk selepas dia mencubit hidungnya dan menutup mulutnya untuk menahan bersin.

Imbasan menunjukkan dia mengalami koyakan 2mm pada kerongkongnya. Pakar perubatan Universiti Dundee berkata jika kedua-dua mulut dan hidung ditutup semasa bersin , tekanan di saluran pernafasan atas boleh meningkat kira-kira 20 kali ganda.

Ini juga boleh menyebabkan kecederaan termasuk pecah gegendang telinga, aneurisma dan juga tulang rusuk patah. Kes itu didokumenkan dalam jurnal perubatan BMJ Case Reports. Apabila doktor memeriksa pesakit, mereka mendengar bunyi retak selepas menyentuh lehernya dan mendapati dia tidak dapat mengawal pergerakan. Pesakit berkenaan mempunyai sejarah alahan dan kerengsaan tekak.

Nasihat pakar perubatan untuk tidak menyekat bersin dengan memegang hidung dan menutup mulut pada masa yang sama.

Doktor juga menasihatinya untuk mengelakkan aktiviti fizikal yang berat selama dua minggu. Lima minggu kemudian imbasan menunjukkan bahawa koyakan telah sembuh.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Drama Rampasan pesawat Air France 1994