3 mins read

Doktor Pakar dipenjara 5 Tahun kerana voyeurisme(gian mengendap)

This post has already been read 1839 times!

Akhbar The Guardian Rabu 26 Nov 2014 melaporkan satu kes perbicaraan Mahkamah melibatkan seorang doktor dituduh merakam 1,100 imej bogel pesakitnya.

Doktor berkenaan dipenjara kerana merakam pesakit secara rahsia ketika mereka menggunakan tandas. Pakar pendengaran terkenal dunia Dr Lam Hoe Yeo didapati bersalah menggunakan rangkaian kamera tersembunyi untuk merakam pesakit, rakan dan rakan sekerja di tandas. Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara telah selama lapan tahun.

Pakar pendengaran terkenal dunia Dr Lam Hoe Yeo

Dr Lam Hoe Yeoh mengaku bersalah tujuh pertuduhan voyeurisme, enam pertuduhan membuat gambar tidak senonoh kanak-kanak, dan satu pertuduhan memiliki pornografi melampau apabila dia hadir di mahkamah pada hari Selasa 25 NOV 2014.

Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara lapan tahun keatas Yeoh, di atas kesalahan yang disifatkan sebagai “kejahatan dan keji”.

Sebaik dibawa keluar dari mahkamah untuk memulakan hukumannya, Salah seorang mangsa Yeoh melambai-lambai kearah beliau.

Mangsa Yeoh terdiri foto kanak-kanak seawal usia tiga tahun ditemui dalam simpanan rahsia 1,100 imej dan fail video yang disembunyikan di rumahnya.

Yeoh berusia 62 tahun berasal dari Malaysia juga dikenali sebagai Robin. Dia ditangkap kakitangan hospital menemui sebuah kamera kecil yang dipasangnya di tandas umum hospital St Anthony.

Siasatan menemui rakaman secara tidak sengaja Yeoh sedang membaiki peranti berkenaan.

Polis menyifatkan menyifatkan kesalahan itu sebagai “canggih, tersusun dan terancan”, sambil menambah bahawa doktor Yeoh telah “menyalahgunakan” tahap kepercayaan tinggi yang diberikan kepadanya..

Yeoh dihadapkan ke Mahkamah pada 1 Januari 2011, tetapi tingkah laku Yeoh berkemungkinan bermula lebih awal kerana ia akan mengambil masa dua tahun lagi untuk polis memeriksa jumlah besar fail yang ditemui dalam simpanannya. Rakaman foto dan video menggunakan rangkaian peranti termasuk pemacu pen dan jam tangan kamera, sebelum disimpan ke pemacu keras dan/atau USB.

Baca Juga   5 negara paling sejuk di dunia

Rakaman termasuk seorang wanita menukar tuala wanitanya, manakala seorang lagi ditanda “haid”.

Yeoh menyatukan rakaman untuk mencipta filem kompilasi. Dia melakukan rakaman di beberapa lokasi di seluruh negara, termasuk Hospital Portland di tengah London, dan sebuah Pusat Perubatan di Exeter, Sutton, Nottingham dan Thames Ditton.

Walaupun hanya kira-kira 30 mangsa dapat dikenal pasti, seorang wanita telah direkodkan secara rahsia 300 kali.

Hampir semua mangsa mengalami trauma gangguan psikologi dan kesukaran tidur.

Dia berkata seorang mangsa menerima kaunseling untuk apa yang dia digambarkan sebagai “trauma psikologi dan emosi”. Yang lain mencari bilik yang tidak dikenali sebelum menetap, manakala ada yang mengalami kurang tidur dan hilang selera makan, mahkamah mendengar. Sally O’Neill QC, membela, berkata anak guamnya telah menyatakan kesalahannya “dari peringkat awal lagi” dan telah menjadi “tertekan”. ” apabila isterinya terlibat secara salah dalam jenayah itu. Tidak ada percubaan untuk berkongsi, mengedar atau menerbitkan mana-mana imej, katanya. Yeoh, dikatakan mengalami gangguan obsesif kompulsif, merasakan “kelegaan yang paling besar” apabila tindakannya ditemui, kata O’Neill, dan bahawa “a berat yang besar telah diangkat dari bahunya”.Mangsa emosi bersorak gembira apabila hukuman itu dikembalikan.

Yeoh, yang menghabiskan sebahagian besar perbicaraannya dengan menangis dengan kepala menunduk dan tangan kirinya dihamparkan di mukanya.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.