1 min read

Pesawat Airbus Austrian Airlines rosak teruk akibat hujan batu

This post has already been read 1259 times!

Ia adalah masa yang menakutkan untuk terbang hari ini; jika ia bukan pergolakan maut yang diburukkan lagi oleh perubahan iklim dan bahagian yang jatuh dari pesawat Boeing di kiri, kanan dan tengah, maka ia adalah ribut hujan batu besar yang merobek pesawat.

Itulah yang berlaku di Eropah pada hujung minggu ini, apabila hidung jet Airbus A320 terkoyak oleh ribut hujan ais batu. Jet penumpang hilang hidung dalam hujan batu yang teruk Penerbangan yang dimaksudkan ialah Airbus A320 Austrian Airlines yang berlepas dari Sepanyol pada hari Ahad menuju ke Vienna, Austria.

Dalam laluannya merentasi Eropah, pesawat itu melalui kawasan ribut yang sangat besar, lapor NBC News. Ribut berkenaan pada mulanya tidak dapat dikesan pada radar. Seperti yang dilaporkan oleh NBC News: Penerbangan OS434 dari Palma de Mallorca, Sepanyol, ke Vienna pada Ahad meredah ribut petir semasa menghampiri destinasinya. Juruterbang berkata ribut berkenaan tidak dikesan oleh radar cuaca. Hujan batu itu merosakkan dua tingkap kokpit hadapan, hidung pesawat dan beberapa penutup. Juruterbang mengeluarkan panggilan mayday, ketika kejadian yang dilanda ribut meninggalkan bahagian depan pesawat dalam keadaan compang-camping.

Gambar yang dikongsi di media sosial menunjukkan kon hidung yang terkoyak, mendedahkan peralatan radar yang bersembunyi di belakangnya. Terdapat juga retakan yang bersepah pada cermin depan pada Airbus dan cip di bahagian hadapan pesawat.

Pesawat itu berjaya mendarat di Vienna, walaupun kira-kira 20 minit lewat daripada yang dijangkakan. Syarikat penerbangan itu menambah dalam satu kenyataan bahawa semua penumpang dan anak kapal berjaya keluar dari pesawat dengan selamat dan tanpa kecederaan.

Baca Juga   Perangkap wayar di SUKE menyebabkan kecerderaan

Kejadian ini bukan kali pertama pesawat itu dipecahkan oleh ribut hujan batu yang serius.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.