1 min read

Hilang tekanan kabin Korean Air Boeing 737 Max 8 mendarat cemas

This post has already been read 1003 times!

Sebuah penerbangan Korean Air menuju ke Taichung, Taiwan, pada hari Sabtu, 22 Jun 2024. mengalami masalah tekanan kabin. Penerbangan Korean Air KE189 melakukan pendaratan kecemasan yang mengerikan selepas mengalami masalah penyahmampatan kabin secara tiba-tiba.

Semasa melayari sekitar 35,000 kaki, kira-kira 50 minit selepas penerbangan, Boeing 737 MAX 8 menghadapi masalah dengan sistem tekanannya. Sistem ini mengawal tekanan udara dalam kabin pesawat, memastikan persekitaran yang selesa dan selamat untuk penumpang.

Kepincangan fungsi boleh menyebabkan penyahmampatan yang cepat, seperti yang berlaku pada penerbangan Korean Air ini. Bayangkan topeng oksigen jatuh dari siling – itulah yang dialami penumpang ketika pesawat mula menurun dengan pantas.

Syukurlah, juruterbang bertindak balas dengan pantas dan mengalihkan penerbangan kembali ke Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon di Korea Selatan. Data penjejakan penerbangan dalam talian merekodkan pesawat itu turun dari ketinggian pelayaran 35,000 kaki ke lebih rendah 9,000 kaki dalam jangka masa 10 minit yang singkat.

Sebuah video TikTok, mungkin dirakam dalam penerbangan, telah muncul. Video itu menunjukkan topeng oksigen digunakan dan penumpang difahamkan terkejut. Video itu dilaporkan menggambarkan penurunan itu berlaku “dalam beberapa minit” dan berasa seperti “roller coaster”.

Penumpang juga menyebut mengalami sakit telinga akibat perubahan tekanan kabin yang cepat. Syukurlah, walaupun dalam keadaan yang menakutkan, tiada kecederaan serius dilaporkan.

Malah, 15 penumpang mengalami sakit telinga dan hiperventilasi semasa kejadian. Kakitangan hospital menilai 13 daripada penumpang ini menerima rawatan lebih lanjut. Korean Air mengutamakan keselamatan dan kesejahteraan penumpang.

Syarikat penerbangan itu mengatur penginapan semalaman untuk semua penumpang dan dengan cepat menempah semula mereka pada penerbangan lain. Penerbangan gantian berlepas dengan lancar pada pagi Ahad, 23 Jun 2024, dan selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Taichung lewat petang itu.

Baca Juga   Tuntutan SKIM KHAIRAT KEMATIAN (SKK) Sumbangan Tunai Rahmah

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.