1 min read

Dari Banduan kepada Graduan komputer sains

This post has already been read 248 times!

Monica Hicks dari bekas banduan ke Sarjana Sains komputer 

Selepas menjalani hukuman penjara setahun, Monica Hicks, ’24, komited untuk mengubah hidupnya. Sejarah hidupnya bertahun-tahun ketagihan dadah dan perlanggaran undang-undang yang membawanya kepada muhasabah peribadi yang mendalam.

Usaha gigih untuk ke universiti  akhirnya mendapat tempat di kalangan pelajar Stanford. 

Penggunaan dadahnya bermula selepas mencuba ubat penahan sakit sambil mengeluarkan gigi gerahamnya. Tangkapan pertama Hicks berlaku pada usia 21 tahun dan adalah kerana kesalahan memiliki dadah.

Suatu hari di penjara, Hicks membaca artikel tentang industri teknologi mengalu-alukan sesiapa sahaja yang mempunyai kemahiran dan bakat sains komputer. “Ia kelihatan seperti laluan kerjaya yang benar-benar menarik,” katanya.

“Saya menanam azam dalam diri saya untuk belajar ilmu komputer.” Pada Januari 2018, dia kembali ke rumah ibunya, bertekad untuk mengubah caranya.

Dia menamatkan penggunaan dadahnya, menghadiri sesi rawatan Alcoholics Anonymous, dan mendapat pekerjaan. Dia juga menjadi terinspirasi oleh usaha akademik abangnya.

“Melihat apa yang dia telah capai, dan sejauh mana dia berubah menjadi lebih baik, membuatkan saya berfikir bahawa jika dia boleh melakukannya, saya juga boleh melakukannya.”

Pada hari Ahad 16 Jun 2024, dia lulus dari Stanford dengan ijazah sarjana muda dalam sains komputer. Universiti Standford berada pada ranking ke -3 universiti terbaik dunia.

Musim panas ini, dia akan menjalani latihan di pejabat Reddit di New York sebelum kembali ke kampus Stanford pada musim gugur untuk memulakan pengajian sarjana dalam sains komputer pula “… jika anda mengikuti walaupun satu darjah dorongan untuk tempoh yang cukup lama, ia boleh mengubah keseluruhan trajektori masa depan anda

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

Baca Juga   Kapal layar kayu terbesar Fu Ning berlabuh di Melaka 1 Mei 2024