1 min read

Pesawat ringan membuat pendaratan kecemasan berhampiran Pelabuhan Klang

This post has already been read 1159 times!

Pesawat Piper PA-28-161

20th Julai 2024 KUALA LUMPUR: Sebuah pesawat ringan berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang melakukan pendaratan cemas di kawasan lapang berhampiran Pelabuhan Klang.

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) mengesahkan kejadian itu, berkata pesawat itu, Piper PA-28-161, telah mengeluarkan panggilan kecemasan ke Menara Kawalan Subang pada 2.58 petang.“Pesawat yang membawa dua penumpang itu berlepas dari lapangan terbang pada 2.50 petang dan panggilan kecemasan diterima oleh menara pada 2.58 petang.

Ia dikendalikan oleh Kelab Terbang Subang dengan nombor pendaftaran 9M-ANA

Pusat Koordinasi Menyelamat Aeronautik Kuala Lumpur (KLARCC) di Pusat Kawalan Trafik Udara KL diaktifkan pada 3.10 petang untuk menyelaraskan operasi menyelamat.

Sementara itu, Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor berkata pesawat itu mendarat di kawasan lapang berhampiran Bandar Sultan Suleiman.

Pegawai operasi Bomba negeri, Mustakim Rimon, yang berada di tempat kejadian, menjelaskan pesawat itu diperiksa dan tidak menunjukkan sebarang tanda kebakaran. Juruterbang, Rolando Barba Jr, dan juruterbang pelatih, Muhammad Ridz Farhan Ridzwan, tidak mengalami sebarang kecederaan daripada kejadian itu.

“Jabatan bomba menerima panggilan kecemasan pada 4.13 petang, dan jentera bomba bersama anggota tiba di tempat kejadian pada 4.42 petang,”.

Ia menambah bahawa operasi menyelamat melibatkan tiga balai bomba iaitu Klang Utara, Pelabuhan Klang dan Klang Selatan di mana 23 anggota bomba dikerahkan.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Apa itu Ukuran panjang unit hun