2 mins read

Mahkamah arah bekas polis bayar RM820,000 kepada dua wanita Mongolia kerana melakukan persetubuhan tanpa rela

This post has already been read 2951 times!

KUALA LUMPUR, 27 Jun 2034 (Bernama) — Mahkamah Tinggi memerintahkan seorang bekas pegawai polis membayar RM820,000 kepada dua wanita Mongolia kerana melakukan persetubuhan tanpa rela di dua bilik hotel berasingan semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), empat tahun lalu.

Hakim Dr John Lee Kien How @ Mohd Johan Lee membuat keputusan itu selepas mendapati kedua-dua wanita Mongolia itu telah berjaya membuktikan kes mereka atas imbangan kebarangkalian terhadap Hazrul Hizham Ghazali, 34.

“Selepas menimbangkan keterangan saksi yang tidak dipertikaikan dan tidak dicabar dan hujahan, saya dapati plaintif telah membuktikan defendan (Hazrul Hizham) melakukan persetubuhan tanpa persetujuan dengan kedua-dua plaintif, sekurang-kurangnya enam kali dengan seorang daripada wanita itu dan dua kali dengan seorang lagi wanita,” kata Lee.

Beliau berkata mahkamah menganugerahkan plaintif (wanita Mongolia pertama) sejumlah RM460,000 untuk ganti rugi termasuk RM260,000 untuk ganti rugi am bagi kesalahan mendatangkan kecederaan (termasuk persetubuhan tanpa persetujuan), gangguan seksual dan pemenjaraan palsu serta RM200,000 untuk ganti rugi teruk dan teladan.

Sementara itu, bagi wanita Mongolia kedua, hakim menganugerahkan plaintif sejumlah RM360,000 untuk ganti rugi termasuk RM160,000 untuk ganti rugi am bagi kesalahan mendatangkan kecederaan (termasuk persetubuhan tanpa persetujuan) dan penjara palsu serta RM200,000 untuk teruk dan ganti rugi teladan.

Mahkamah turut menganugerahkan RM20,000 bagi setiap plaintif sebagai kos kes itu. Menurut Lee, defendan tidak diwakili sejak bekas peguamnya melepaskan diri dan dia tidak hadir pada perbicaraan walaupun telah dimaklumkan oleh bekas peguamnya.

“Mengikut arahan tegas yang dikeluarkan oleh mahkamah, perbicaraan diteruskan dengan sewajarnya dan pada akhir perbicaraan, plaintif memfailkan hujahan bertulis mereka kepada mahkamah,” katanya.

Baca Juga   Benarkah New Zealand  negara bebas ular

Pada 2020, defendan didakwa dengan dua pertuduhan memperdagangkan dua wanita Mongolia itu untuk eksploitasi seksual dan sembilan pertuduhan merogol serta berniat untuk mencabul kehormatan mereka.

Bagaimanapun, dia dibebaskan daripada semua pertuduhan pada akhir kes pembelaan tahun 2023. Berdasarkan fakta kes yang dibacakan Lee di mahkamah, kedua-dua wanita Mongolia itu telah dihalang oleh defendan di sekatan jalan raya di Petaling Jaya, Selangor semasa PKP pada 10 April 2020.

Kedua-dua wanita Mongolia itu diarahkan keluar dari kereta dan dibawa ke khemah polis berhampiran sebelum mereka dibawa ke sebuah hotel di Petaling Jaya. Defendan membawa kedua-dua wanita Mongolia itu ke bilik tidur berasingan di hotel dan melakukan persetubuhan tanpa persetujuan dengan mereka antara 10 April dan 11 April 2020. — BERNAMA

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.