1 min read

Timba ilmu walaupun Usia 105 tahun lulus Sarjana Stanford

This post has already been read 1496 times!

17 Jun 2024 merupakan hari bersejarah , pada usia 105 tahun khasnya buat Virginia “Ginger” Hislop yang lulus dari Sekolah Pendidikan Siswazah Stanford dengan ijazah sarjananya.

Apabila dia bermula di kampus Stanford pada tahun 1936, dianugerah ijazah sarjana muda pendidikan pada tahun 1940. Hasrat seterusnya untuk menyambung ke peringkat ijazah sarjana pendidikan pula.

Bagaimanapun, sejurus selepas menyiapkan kerja kursusnya dan sebelum menyerahkan tesis terakhirnya, teman lelakinya ketika itu George Hislop, ’41, seorang pelajar GSE dalam Kor Latihan Pegawai Simpanan (ROTC), telah dipanggil untuk berkhidmat semasa Perang Dunia II, mendorong Virginia Hislop untuk berkahwin dan Virginia Hislop meninggalkan kampus sebelum menamatkan pengajian.

Sekarang – 83 tahun selepas meninggalkan kampus Virginia Hislop kembali ke Stanford untuk menyelesaikan apa yang dia mulakan dan menerima ijazah siswazahnya.

Apabila dia bangkit dari tempat duduknya di majlis itu, memakai topi dan gaun, untuk berjalan melintasi pentas dan menerima skrol, tepukan gemuruh. Dia tersenyum untuk rakaman kamera. Cucu-cucunya melambai dan bersorak gembira bangga dengan semangat nenek mereka menimba ilmu.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Proses perundangan tempang menyebabkan seorang Anggota Polis Difitnah merogol, Dijatuhi Hukuman dan Meninggal Di Penjara