4 mins read

Bulgaria dan Croatia sediakan cuti bersalin sehingga 406 hari

This post has already been read 1456 times!

Menurut piawaian ILO (Pertubuhan Buruh Antarabangsa), cuti bersalin adalah hak asasi manusia dan buruh sejagat dan harus berlangsung sekurang-kurangnya 14 minggu atau 98 hari . Namun, ILO mengesyorkan menambah tempoh itu kepada 18 minggu atau 126 hari cuti ibu bapa berbayar supaya ibu boleh mempunyai lebih banyak masa untuk berehat dan pulih dengan baik.

#1: Bulgaria dan Croatia (58 minggu), dua negara di rantau Baltik, di tempat pertama kerana kedua-duanya menyediakan 58 minggu(406 hari) cuti bersalin berbayar kepada rakyat masing-masing.

Di Bulgaria, ibu mengandung diwajibkan memulakan cuti bersalin mereka 45 hari sebelum tarikh akhir kelahiran seperti yang diisytiharkan oleh doktor (melalui surat). Jika bayi lahir sebelum 45 hari tamat, selebihnya akan dibawa ke cuti bersalin selepas kelahiran. Dari segi gaji, bakal ibu boleh menikmati jumlah 90% daripada purata pendapatan kasar harian mereka, di mana kadarnya dikira setiap hari.

Sebaliknya, di Croatia, ibu mengandung berhak memulakan cuti bersalin mereka 28 hari sebelum tarikh lahir bayi sehingga tambahan 54 minggu selepas kelahiran, dengan 44 minggu daripadanya dibenarkan untuk dibahagikan antara kedua ibu bapa. Ibu berhak mendapat 100% daripada gaji mereka sehingga 14 minggu, dengan siling sekitar €752, untuk minggu-minggu berikut cuti ibu bapa, dihadkan pada 6–8 bulan.

#2: Albania, Bosnia & Herzegovina, & Montenegro (52 minggu)

Albania, Bosnia dan Herzegovina, dan Montenegro masing-masing menawarkan 52 minggu cuti bersalin berbayar penuh. Setiap satu daripada tiga negara, sama seperti Bulgaria dan Croatia, menikmati set kelebihan uniknya sendiri berbanding yang lain.

Cuti bersalin di Albania melayakkan ibu mendapat cuti bersalin berbayar selama 52 minggu secara keseluruhan, dengan ia bermula sekurang-kurangnya 35 hari sebelum kelahiran dan 63 hari selepas kelahiran.

Baca Juga   [Video]Kes sorok minyak masak, hanya salah faham

Enam bulan pertama gaji bersalin dikira pada 80% daripada purata gaji bulanan manakala gaji bersalin untuk baki enam bulan turun kepada 50%. Kaveat penting ialah ibu hanya layak mendapat cuti bersalin jika mereka telah bekerja selama 12 bulan berturut-turut.

Di Bosnia & Herzegovina, ibu diberi cuti bersalin tanpa gangguan sehingga 12 bulan untuk anak bujang tetapi jumlah cuti bersalin dinaikkan sehingga 18 bulan apabila ibu mengandung anak kembar, kembar tiga atau lebih tinggi.

Ibu dijangka (tetapi tidak diwajibkan) memulakan cuti bersalin 28 hari sebelum kelahiran dan tidak dibenarkan mengambil cuti kurang daripada 42 hari selepas kelahiran. Peratusan gaji bersalin yang diberikan kepada ibu bergantung pada pengurusan tempat dia bekerja, biasanya antara 50–80% daripada gaji tetapnya.

Pertubuhan Buruh Antarabangsa melaporkan bahawa ibu yang bekerja di Montenegro boleh menikmati 52 minggu gaji bersalin pada 100% daripada pendapatan bulanan mereka — dengan 98 hari itu adalah wajib. Pekerja hamil perlu memulakan cuti bersalin mereka 28 hari sebelum tarikh lahir bayi mereka, dan hanya boleh kembali bekerja (jika mereka memilih untuk) 70 hari selepas bersalin.

#3:Macedonia Utara & UK (39 minggu)

Kelahiran anak tunggal di Macedonia Utara layak mendapat cuti bersalin tanpa gangguan selama 39 minggu, manakala kelahiran berbilang anak (kembar, dsb.) layak untuk 60 minggu cuti bersalin. Mereka yang mengambil cuti bersalin juga layak mendapat gaji bersalin pada kadar yang sama dengan seratus peratus daripada pendapatan biasa mereka.

Dan di United Kingdom, sementara kerajaan telah menyatakan bahawa terdapat 52 minggu cuti bersalin berkanun, hanya 39 minggu itu dibayar. Paling awal ibu mengandung boleh berhenti kerja adalah 11 minggu sebelum tarikh lahir yang ditentukan, dan ibu bebas untuk mula bekerja semula hanya 14 hari selepas kelahiran. Dari segi gaji bersalin, 6 minggu pertama cuti bersalin akan diberikan 90% daripada purata pendapatan mingguan ibu, manakala gaji bersalin untuk baki minggu dihadkan pada £156.66 seminggu.

Baca Juga   Petua turunkan tekanan darah puasa rawatan dan diet sihat

#4: Slovakia (34 minggu)

Secara keseluruhan, ibu-ibu di Slovakia layak menerima sehingga 34 minggu cuti bergaji sepanjang cuti mereka untuk melahirkan anak. Cuti bersalin diwajibkan bermula enam minggu sebelum tarikh akhir, dengan baki masa cuti digunakan sebaik sahaja bayi dilahirkan. Ibu akan menerima gaji bersalin bersamaan dengan 64% daripada pendapatan biasa mereka semasa mereka bercuti sepanjang tempoh kehamilan mereka. Adalah penting untuk diingat bahawa penamatan cuti bersalin mesti menunggu sehingga kanak-kanak berumur sekurang-kurangnya enam bulan sebelum ia mungkin berlaku.

#5: Republik Czech (28 minggu)

Akhirnya, kami mempunyai Republik Czech, juga dikenali sebagai Czechia. Pekerja wanita berhak mendapat cuti bersalin bergaji selama 28 minggu bagi tujuan melahirkan dan menjaga bayi mereka yang baru lahir. Walau bagaimanapun, jika seorang ibu melahirkan dua atau lebih anak pada masa yang sama, dia berhak mendapat cuti bersalin selama 37 minggu. Dalam kedua-dua kes, semua bakal ibu boleh menikmati kadar gaji bersalin sebanyak 70% daripada gaji bulanan mereka sepanjang tempoh cuti mereka.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.