2 mins read

Sadio Mane derma 70 Euro setiap keluarga Senegal miskin

This post has already been read 975 times!

Sadao Mane bintang Liverpool dan kini bersama Kelab An-Nassr Saudi berasal dari keluarga sangat miskin Senegal.

Namun dia tidak lupa asal usulnya, menggerakkan inisiatif seorang pemain bola sepak terkemuka yang membesar dengan sangat miskin telah membiayai inisiatif serupa di kampung halamannya di Afrika selama bertahun-tahun.

Sadio Mané, yang bermain untuk kelab terkemuka seperti Liverpool dan Bayern Munich sebelum berpindah ke Al Nassr Arab Saudi tahun 2023, mendedahkan dalam temu bual 2019 bahawa dia memberi 70 euro ($76) sebulan kepada setiap penduduk “wilayah Senegal yang sangat miskin.”

Dia mungkin maksudkan kampung tempat dia dibesarkan, Bambali, yang mempunyai kira-kira 2,000 penduduk. Butiran tepat pemberian Mané tidak diketahui umum, tetapi jika dia menyerahkan bersamaan $76 sebulan kepada 2,000 orang, itu akan menelan kos kira-kira $152,000 sebulan, atau $1.8 juta setahun.

Mané dilaporkan memperoleh lebih daripada $40 juta setahun tanpa cukai di kelabnya di Saudi.

Mané menggambarkan zaman kanak-kanaknya penuh derita. Bapanya meninggal dunia ketika Mané berumur tujuh tahun. “Saya lapar, dan saya terpaksa bekerja di ladang. Saya bertahan dalam masa sukar, bermain bola sepak tanpa alas kaki. Saya tidak mempunyai pendidikan dan banyak perkara lain. Tetapi hari ini dengan apa yang saya menang terima kasih kepada bola sepak, saya boleh membantu rakyat saya,” kata Mané.

“Kami membina sekolah, stadium, kami menyediakan pakaian, kasut, makanan untuk orang yang berada dalam kemiskinan tegar. Di samping itu, saya memberi 70 euro sebulan kepada semua orang di wilayah yang sangat miskin di Senegal yang menyumbang kepada ekonomi keluarga mereka.

Baca Juga   Siput babi api ditemui di kawasan Pergunungan Semenanjung Malaysia

Saya tidak perlu mempamerkan kereta mewah, rumah mewah, perjalanan, dan juga kapal terbang. Saya lebih suka orang saya menerima sedikit daripada apa yang diberikan oleh kehidupan kepada saya,” tambahnya.

Mané menderma hampir $350,000 untuk membina sebuah sekolah di Bambali pada 2019, kemudian $500,000 lagi atau lebih pada 2021 untuk hospital. Dia juga membiayai pembinaan pejabat pos, stesen minyak, melancarkan liputan sel 4G, melancarkan program menyediakan komputer riba dan pakaian sukan percuma untuk kanak-kanak, dan menawarkan geran tunai untuk pelajar cemerlang.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.