1 min read

Kuda Sampson Terbesar di Dunia

This post has already been read 992 times!

Menurut rekod dunia Guinness, kuda terbesar di dunia yang pernah hidup ialah kuda baka shire bernama Sampson, dilahirkan di Bedfordshire, England pada tahun 1846.

Dia adalah kuda shire yang mencapai ketinggian puncak 219cm. Bayangkan sebagai pelumba kuda Sampson, anda memerlukan sekurang-kurangnya 2 orang mengangkat kakinya, dan kasut perlu dibuat khas.

Kasut khas Sampson

Anda mungkin memerlukan tangga untuk naik ke atas kuda ini!

Saiznya yang luar biasa dikatakan disebabkan oleh sejumlah besar oat dan barli yang dimakannya, serta kekuatan semula jadi dan atletiknya.

Kemasyhuran Sampson tersebar jauh dan luas, dengan orang ramai mengembara dari berbatu-batu di sekeliling untuk menyaksikan saiz luar biasa kuda yang megah ini. Dia juga digunakan untuk menarik gerabak untuk menunjukkan kekuatan dan saiznya.

Malangnya, Sampson meninggal dunia akibat kolik pada usia 20 tahun dan dikebumikan dalam kubur yang sangat besar, dikelilingi oleh monumen yang masih berdiri hari ini. Sampson mencipta rekod baharu untuk kuda terbesar yang pernah ada dan akan disenaraikan dalam sejarah sebagai salah satu haiwan paling mengagumkan sepanjang zaman.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Jangan Tahan Bersin atau kerongkong anda akan koyak